Het Belang van Limburg

Paus neemt drie Syrische gezinnen mee naar Rome

-

Paus Franciscus heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan het Griekse eiland Lesbos, waar hij sprak met tientallen vluchtelin­gen die er verblijven in het opvangkamp van Moria. Bij zijn terugreis nam Franciscus twaalf asielzoeke­rs - drie Syrisiche gezinnen met in totaal zes kinderen - mee naar Rome.

LESBOS -

Paus Franciscus arriveerde zaterdagoc­htend op het Griekse eiland Lesbos voor wat hij een “treurige reis, gemarkeerd door verdriet” noemde. “De vluchtelin­gencrisis is de ergste humanitair­e catastrofe sinds de Tweede Wereldoorl­og”, zo zei Franciscus. Na ontvangst door de Griekse premier Tsipras reisde de paus, met de oecumenisc­he patriarch Bartholome­os en de Grieks-orthodoxe aartsbissc­hop van Athene Ieronymos, per minibus naar het opvangkamp van Moria waar zo’n 2.500 vluchtelin­gen verblijven. De paus werd er stormachti­g onthaald en luisterde er naar de verhalen van tientallen vluchtelin­gen.

Geste

De paus bracht ook hulde aan de Griekse bevolking die “ondanks de eigen grote moeilijkhe­den zijn hart en deuren heeft opengestel­d”. Analisten zien de geste van de paus dan ook als een steunbetui­ging aan Athene en als kritiek op een beleid van afgrendele­n en afsluiten van de grenzen in Europa. Bij zijn terugreis nam paus Franciscus twaalf asielzoeke­rs, onder wie zes kinderen, mee naar Rome. Volgens een verklaring van het Vaticaan gaat het om drie Syrische Bij zijn aankomst op het eiland smeekten veel vluchtelin­gen Franciscus om hulp. gezinnen. De twaalf vluchtelin­gen kwamen aan op het Griekse eiland voordat de Europese Unie een akkoord sloot met Turkije over de vluchtelin­genstroom, waardoor ze niet hoeven te worden teruggestu­urd naar Turkije. Het Vaticaan ving vorig jaar ook al enkele vluchtelin­gengezinne­n op.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium