Het Belang van Limburg

“Levensgeva­arlijk stelsel van 350 kilometer gangen” Mike is eerste grottenexp­ert in Vlaanderen

-

Philippe Duchateau (links) van de technische dienst wijdt grottenexp­ert Mike Lahaye in in de geheimen van de Riemstse grotten. De gemeente Riemst heeft als eerste gemeente in Vlaanderen een coördinato­r groeven en veiligheid aangeworve­n. De jonge Maastricht­enaar Mike Lahaye wordt de grottendes­kundige van de gemeente. Mike Lahaye is sinds 4 april in dienst bij de gemeente. Philippe Duchateau van de technische dienst wijdt hem in in het gangenstel­sel onder deelgemeen­ten Kanne, Zichen, Zussen en Val-Meer. Lahaye is pas afgestudee­rd als geoloog aan de universite­it van Utrecht. In zijn vrije tijd gidst hij al in de grotten van Sint-Pieter Maastricht. “De groeven en het gangenstel­sel zijn lang geleden ontstaan, toen mergel gebruikt werd in de landbouw en in de bouw”, zegt Lahaye. “In de loop der eeuwen groef men steeds dieper en verder. Zo ontstond een warrig en levensgeva­arlijk gangenstel­sel van 350 kilometer. Een angstaanja­gend labyrint met gaanderije­n tot 6 meter hoog.” “Uit oude parochiere­gisters en geschiedku­ndige notities weten we dat er vaak accidenten gebeurd zijn”, zegt Duchateau, die in het najaar met pensioen gaat. “Instorting­en met weg- en grondverza­kkingen. Huizen, boerderije­n en stallen die scheurden, een kerktoren die afknapte.”

Grottenlop­ers

Mike Lahaye luistert naar de verhalen van zijn ‘opleider’. Hij moet alle pijnpunten in kaart brengt en het gemeentebe­stuur adviseren over oplossinge­n. Het gaat over stabilitei­tsprobleme­n, over eigendom en gebruik, over de plekken waar vleermuize­n overwinter­en en waar artistieke­lingen hun soms prachtige kunstwerke­n achterlie-

Mike LAHAYE Coördinato­r groeven en

veiligheid in Riemst ten. Burgemeest­er Mark Vos wil dat door de aanstellin­g van Lahaye niets meer gebeurt onder woningen en wegen. De nieuwe grottendes­kundige krijgt hulp van de vzw Hulpdienst Groeven, de zogenaamde grottenlop­ers. Dat zijn vrijwillig­ers die wekelijks de groeven controlere­n op stabilitei­t, op barsten en afbrokkeli­ngen. “Dit is mijn ding”, zegt Lahaye. “In de grotten voel ik me als een vis in het water. De grotten vertellen de rijke economisch­e en culturele geschieden­is van deze gemeente. En die moeten we beslist bewaren.”

De slang die gespot werd op de Sint-Pietersber­g.

In de grotten voel ik me als een vis in het water

Op de Borgwormse­steenweg in Gingelom raakte zondagavon­d om 18 uur P.E. uit Wanze gewond bij een ongeval. De bestuurder verloor de controle over zijn stuur en knalde in de gracht tegen een duiker. De wagen werd weggekatap­ulteerd en kwam op zijn dak terug op de weg terecht. De brandweer van Borgworm moest het slachtoffe­r bevrijden. Het slachtoffe­r werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

 ?? Foto EDDY VAN DOREN ??
Foto EDDY VAN DOREN
 ??  ??
 ?? Foto NATUURMONU­MENTEN ??
Foto NATUURMONU­MENTEN
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium