Het Belang van Limburg

“Mijn spieren liepen vast”

PHILIPPE GILBERT ziet af in ‘zijn’ Amstel

-

Hilaire Van der Schueren, ploegleide­r Wanty-Groupe acht keer meer budget hebben.” toch beleef ik er nog altijd veel plezier aan. Ik hoef die World Tour niet. Na vandaag hopen we dat manager Jean-François Bourlart extra sponsors krijgt om financieel net iets comfortabe­ler te zitten. We hebben wel de zekerheid dat onze Henegouwse geldschiet­ers Wanty en Groupe Gobert doorgaan. Zolang ik gezond ben, doe ik verder. Kijk maar hoe dankbaar zo’n Enrico Gasparotto is omdat ik hem eind 2014 een vangnet gaf.” “Och, het is een heel apart voorjaar. Ik maakte in mijn lange carrière als ploegleide­r heel veel mee, maar een renner verliezen als Antoine Demotié is toch bijzonder zwaar. De zege van Gasparotto is leuk, maar het brengt Antoine niet terug. Het maakt onze groep wel nog hechter.” Van Van der Schueren zeggen zijn tegenstand­ers smalend dat hij een ‘sportdirec­teur oude stijl’ is, ver weg van de wetenschap­pelijke begeleidin­g waarvan de WorldTourp­loegen doordronge­n zijn en waar de trainers voor de voeten lopen. “Momentje’”, zegt Hilaire gepikeerd. “Ik heb ook een diploma van verzorger en zelfs één van trainer. Ik ben altijd meegegaan met mijn tijd, hoor. Ik evolueerde mee, leerde ook met de computer werken. Laat ze maar zeggen. Twee renners binnen de eerste vijfentwin­tig van Roubaix, de tweede plaats in de Brabantse Pijl en nu winnaar met Enrico Gasparotto. Geef toe, zo slecht is dat toch niet?” Dat zal de winnaar van gisteren, de 34-jarige Gasparotto, graag beamen. “Ik hoef die WorldTour niet meer. Ik rijd om te winnen en niet langer om WorldTourp­unten te verzamelen. Heel het peloton feliciteer­de me na de Brabantse Pijl met mijn tweede plaats. Ik snapte het niet. Ik verloor die dag wel van Vakoc hé. Wat had ik vandaag aan een nieuwe ereplaats? Dus viel ik aan, om te winnen moet je durven verliezen. Ik ben ook heel blij voor Hilaire, de enige die eind 2014 nog in mij geloofde.”

elkaar Geen mirakel voor Philippe Gilbert, een week na zijn

annex vingerbreu­k. De drievoudig­e winnaar van de Amstel Gold Race reed al een eind achter het peloton aan toen op ‘zijn’ Cauberg de wedstrijd in een beslissend­e plooi viel.

akkefietje

“De enige die ooit mirakels heeft gerealisee­rd, hangt al enige tijd aan een kruis”, hield BMCploegle­ider Valerio Piva er na afloop de sfeer in. “Ik hield dus wel degelijk rekening met dit scenario. Maar starten zonder Phil was ook geen optie. Net zoals hij in de Waalse Pijl en in Luik zal starten. De Giro staat voor de deur. Philippe kan alle kilometers goed gebruiken.”

Telkens weer remmen

De renner zelf gaf een geslagen indruk bij de finish, die hij ruim vier minuten na winnaar Gasparotto bereikte. “Op zestig kilometer van de finish wist ik dat het niet mijn dag zou worden”, aldus Gilbert. “Door de problemen met mijn vinger moest ik mijn positie op de fiets aanpassen. Dat leidde dan weer tot rugproblem­en, wat dan weer impact had op de benen. Mijn spieren liepen volledig vast. Bovendien werden we allemaal verrast door de koude na die regenbui. Daar kwam dan nog bij dat ik niet kon remmen zoals anders. In elke bocht verloor ik enkele posities, die ik telkens weer moest goedmaken. Luik? Dat is nog een week. We zullen zien.”(

Philippe Gilbert: “Luik-Bastenaken-Luik? We zullen zien.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium