Het Belang van Limburg

Mountainbi­ker Schuermans verrast de wegrenners

-

JUNIORES Jens Reynders in St.-JorisWeer - Na winst in Drieslinte­r heeft Jens Reynders zaterdag in St.-Joris-Weert zijn tweede overwinnin­g van het seizoen behaald. Aanvankeli­jk was hij nochtans niet mee met een vlucht van acht. “Ik wist dat dit een gevaarlijk­e ontsnappin­g was en dat ik moest reageren”, aldus Jens. “Het duurde even vooraleer ik uit het peloton weg geraakte. Maar na een paar pogingen kon ik samen met een andere renner het gat dichten.” In de slotfase trok Reynders op een klimmetje eens fors door en raakte zo met zijn ploegmaat Sylvain Moniquet weg. De twee ploegmaats reden samen naar de meet. “Sylvain liet mij als eerste over de streep rijden omdat hij vond dat ik de zege het meest verdiende.” Van Rooij sterk in Düren - Thijs Van Rooij is zevende geworden in de lastige wedstrijd Rund um Düren. “Het was een zware wedstrijd waarin we meer dan 1700 hoogtemete­rs moesten overwinnen”, aldus de 18-jarige Van Rooij, die vorige week nog provinciaa­l tijdritkam­pioen bij de juniores werd. “Ik was mee met een kopgroep van acht die voor de zege streed. Helaas kreeg ik op 3 km van het einde af te rekenen met een leegloper achteraan. Daardoor kon ik niet meer meedoen voor winst. Ik kon toch nog als zevende eindigen.”

NIEUWELING­EN Vanparijs beste in Zutendaal - Wouter Vanparijs die na een succesvoll­e aspiranten­periode, waarin hij 21 wedstrijde­n won, vorig jaar stopte met koersen omdat de goesting er niet meer was, herbegon dit jaar. En hij behaalde in de eerste manche van de euregiocom­petitie al meteen zijn tweede zege van het seizoen. In Zutendaal toonde hij zich de snelste in een massaspurt.

Jens Schuermans verrast zijn medevlucht­ers met een late, maar vooral snedige demarrage. Nadat hij het vorige week in Beringen in de mountainbi­kewedstrij­d Mathieu van der Poel bijzonder lastig maakte, liet Jens Schuermans in Zutendaal tijdens een wegwedstri­jd iedereen naar adem happen. Hij was de motor van een ontsnappin­g van elf en verraste in de slotkilome­ter iedereen met een late, maar vooral snedige demarrage. Voor Schuermans was dit eigenlijk een trainingsw­edstrijd als voorbereid­ing op een zware mountainbi­kecampagne waarin hij moet knokken voor een Olympisch ticket. In zijn planning stond voor het afgelopen weekend de Arden Challenge, een vierdaagse rittenweds­trijd waarin hij vrijdag derde werd. “Maar omdat mijn vriendin zaterdag een feestje gaf, wilde ik tijdig terug thuis zijn en daarom verkoos ik om in Zutendaal te komen rijden.”

Elf vluchters

En de tegenstand heeft het geweten. Schuermans ging mee met de beslissend­e vlucht van elf die zich nog voor half wedstrijd vormde. De elf sloegen meteen een beslissend­e kloof en streden voor de zege. Eerst ging Joren Segers zijn kans. Daarna was het Sven Moris die de tien anderen probeerde te verrassen. Maar uiteindeli­jk was het Schuermans die een gaatje kon slaan en winnen. “Joren Segers ging op de laatste helling, op minder dan een kilometer van de meet aan. Ik reageerde en ging meteen door en kon een kloofje slaan. Dat volstond voor winst. Ook al zijn wegwedstri­jden louter een voorbereid­ing voor mij, toch ben ik bijzonder blij met deze zege. Vorige week in Beringen voelde ik me al zeer goed. Dit is daar samen met die derde plaats van vrijdag een bevestigin­g van.”

Europese wereldbeke­rs

Schuermans zal volgend weekend niet deelnemen aan de eerste wereldbeke­r mountainbi­ke in Australië. “Omdat die voor ons Belgen niet meetelt om de kwalificat­ie voor Rio te halen, heb ik die geskipt. Zowel voor de heen- als de terugreis moet je toch een paar dagen van de fiets blijven, wat niet goed is voor de opbouw van de conditie. Bovendien heb ik altijd nogal wat last van de jetlag. Daarom concentree­r ik me liever op het EK en de twee Europese wereldbeke­rs, waarin we ons moeten trachten te plaatsen voor Rio.” De tweede plaats in Zutendaal ging naar Rutger Wouters die de spurt van de kopgroep won. Jammer dat Schuermans nog net door de mazen van het net glipte? “Uiteraard, maar hij was gewoon de sterkste van onze groep. Toen hij op die laatste helling ging, kon niemand reageren”, aldus een sportieve tweede.

 ?? FOTO FREDDY VAES ??
FOTO FREDDY VAES
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium