Het Belang van Limburg

Promotie kost bloed, zweet en tranen

- Paul De Keyser

België speelt volgend seizoen opnieuw in Wereldgroe­p II van de Fed Cup en ontsnapt op die manier voor het eerst sinds 2013 aan de Europees-Afrikaanse groep. Het kostte Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer in Belgrado echter bloed, zweet en tranen om Servië, zonder sterren Ana Ivanovic en Jelena Jankovic, te kloppen. Het dubbelspel hoefde gisteren niet meer gespeeld te worden om het barragedue­l tussen België en Servië te beslechten. Zoals verwacht eigenlijk. Tenslotte had het thuisteam na het forfait van al haar toppers geen enkele speelster uit de top 100 meer om het Yanina Wickmayer (WTA 42) en Kirsten Flipkens (WTA 60) moeilijk te maken. En toch. “Fed Cup is niet als een andere competitie. Je speelt voor je land”, waarschuwd­e captain Ann Devries. Dat ze het niet op een schoteltje zouden krijgen, ondervonde­n de Belgische dames zaterdag al. Kirsten Flipkens, die bovendien een lelijke tuimeling maakte, kreeg de klus niet geklaard tegen de taaie Aleksandra Krunic (WTA 120). De Molse ging in twee sets onderuit tegen de 23-jarige Servische. Nadien was het voor Yanina Wickmayer één set serieus zwoegen om de tegenstand

Vreugde bij de Fed Cup-dames. Kirsten Flipkens (links) zorgde voor het beslissend­e punt. van Jovana Jaksic (WTA 185) te breken. Maar op het einde van de eerste dag hingen de bordjes toch gelijk.

Flipkens maakt het af

De beslissing viel dus op zondag. Het zag er voor onze landgenote­s benard uit toen Krunic tegen Wickmayer uitliep tot 6-1 en 3-0. Gelukkig slaagde Wicky erin om zich terug in de match te hijsen. Ze moest alle zeilen bijzetten, maar na een slijtagesl­ag van meer dan twee uur zette ze België op voorsprong . “Ik ken haar, ik had het niet anders verwacht”, aldus Wickmayer . Voor de vierde partij stuurde Servië de 19-jarige Ivana Jorovic (WTA 149) het veld op tegen Flipkens. Nog fris en ook een taaie tante. In de tiebreak van de eerste set leek Flipkens bij 5/2 op weg naar een vlotte afhandelin­g, maar Jorovic dwong nog twee setpunten af. Die werkte Flipkens koel weg, zelf was haar tweede het goeie: 10/8. In de tweede set liet Jorovic zich verzorgen en bleef ze ook iets meer fouten maken. Flipkens liep uit tot 3-5 uit en klaarde de klus op ervaring: 4-6 en de promotie naar Wereldgroe­p II een feit.

Uitslagen

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium