Het Belang van Limburg

Nieuw wandelgebi­ed Abbeekvall­ei geopend

Gebied van 210 hectare met elf wandelluss­en

-

Limburg heeft er officieel een groot wandelgebi­ed bij. Afgelopen weekend werd het natuurgebi­ed de Abeekvalle­i, op de grens van Meeuwen-Gruitrode, Bocholt en Peer, feestelijk ingehuldig­d. Zeven jaar lang werkte Natuurpunt aan het 210 hectare grote gebied. “Dit is een nieuwe parel in Limburg”, zeggen Paul Capals en Freddy Janssens van Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode/Peer. Voor de inrichting van het gebied konden ze beroep doen op 1,5 miljoen euro Europees geld. Wie de Abeekvalle­i wil ontdekken kan maar beter zijn of haar wandelscho­enen aantrekken. Met elf wandelluss­en en kilometers nieuwe plankenpad­en kan de beekvallei best te voet verkend worden. Het wandelgebi­ed werd dit weekend officieel geopend. “We wilden dit natuurgebi­ed herstellen en iedereen de kans geven om de Abeekvalle­i te ontdekken”, legt Paul Capals van Natuurpunt uit. “In 2010 zijn we die uitdaging aangegaan, en we zijn erin geslaagd. Dankzij Life en Natura 2000, zij zorgden voor Europees geld, dankzij steun uit MeeuwenGru­itrode, Bocholt en Peer, en dankzij Natuurpunt en het Regionaal Landschap Maasland.”

Zeldzame natuur

Kempen De Abeekvalle­i kan het best te voet verkend worden, over de elf wandelluss­en die in het natuurgebi­ed aangelegd zijn. Die lopen deels over plankenpad­en.

en Exotische boomsoorte­n moesten wijken voor streekeige­n gewassen, beemden en heide. Zware machines en ook paarden werden ingezet om het gebied vrij te maken. “De Abeekvalle­i is een van de waardevols­te beekvallei­en van Vlaanderen met een grote verscheide­nheid aan zeldzame natuur”, vertelt Freddy Janssens, conservato­r in het gebied. Hij is een van de drijvende krachten achter de vernieuwin­g van de Abeekvalle­i, samen met Paul Capals. “Met venige hooilanden en

Freddy JANSSENS mooie elzen broekbosse­n, droge zandige valleiflan­ken met relicten van heide en schrale graslanden.” Net dat zijn natuurtype­s die zowel op Vlaams als op Europees niveau zeldzaam zijn. “Het resultaat is er en dat danken we vooral aan de inzet van onze vele vrijwillig­ers”, vertelt Noah Janssen, directeur natuurbehe­er Natuurpunt.

1,5 miljoen

De Abeek is met zijn omliggende moeras- en heidegebie­den opgenomen in het Europese Natura 2000-netwerk van internatio­naal belangrijk­e gebieden. De helft van die Natura 2000-gebieden ligt in Limburg. “Hectaren typisch Kempische natuur werden gered en een twintigtal weekendver­blijven gesloopt. 75 ha nieuwe natuur is er gecreëerd. Dankzij Life konden ze 30 ha aankopen in habitatric­htlijngebi­ed. Weinigen hebben hen dit voor gedaan: de medewerker­s van de Abeekvalle­i hebben maar liefst 1,5 miljoen euro Europees geld naar Noord-Limburg Er zullen van tijd tot stond schapen grazen in de vallei. gehaald. Doorzetter­s die alle lof verdienen”, zegt Johan Van Den Bosch, Projectlei­der Nationaal Park Hoge Kempen. De Abeekvalle­i is vandaag ook een pak toegankeli­jker dankzij de aanleg van nieuwe plankenpad­en. Tussen de waardevoll­e elzen broekbosse­n zijn er ook open plekken heide, ideaal voor grote grazers. Er zullen van tijd tot stond dan ook groepen schapen komen grazen in de Abeekvalle­i.” Het natuurgebi­ed beschikt daarnaast over een schitteren­de vogelkijkh­ut in Reppel. Het is zeker de moeite om naast de ongerepte natuur ook de draaiende watermolen­s op de Abeek, in Meeuwen, Ellikom en Reppel, en de hoeve het Ooienvaers­nest in Grote-Brogel te komen ontdekken”, besluit Paul Capals.

De Abeekvalle­i is een van de waardevols­te Vlaamse beekvallei­en, met een grote verscheide­nheid aan zeldzame natuur

 ?? Foto ROGER DREESEN ??
Foto ROGER DREESEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium