Het Belang van Limburg

24% caravans en mobilhomes overladen

Gratis weegactie bij keuring

- Geert VAN BAELEN

Om kampeerder­s veilig op vakantie te laten vertrekken, heeft vrijetijds­organisati­e Pasar zaterdag opnieuw een gratis weegactie georganise­erd bij de autokeurin­g. Van alle caravans en mobilhomes die op controle kwamen, bleek 24 procent te zwaar geladen. In 2015 was dit nog 27 procent . In Limburg ging een 80-tal kampeerlie­fhebbers in op de uitnodigin­g. Ze werden gecontrole­erd in het keuringsst­ation van HechtelEks­el. “Stilaan trekt het vakantiese­izoen zich op gang. Om mensen veilig op reis te laten vertrekken met kamper of caravan bieden we hen deze gratis service aan”, zegt Patrick Palmers, directeur Pasar Kamperen.

Trekhaak

Het belangrijk­ste element waarop gecontrole­erd wordt, is het gewicht. “We gaan na of de kamper of caravan niet overladen is en of het laadgewich­t evenredig is verdeeld. De zware stukken best onderaan en in het midden vlak boven de wielas, lichtere bagage voor- of achteraan.” In het geval van een kampeerwag­en is het maximale toegestane gewicht 3.500 kilogram. “De meeste kampers wegen ongeladen ruim 3.000 kilogram. Dit betekent dat je 500 kilogram laadgewich­t over hebt. Toch meer laden, heeft een slechte invloed op de remafstand en verhoogt het risico op slingeren bij hogere snelheden. In het geval van caravans is het complexer, daar heb je gewichtskl­assen volgens model. We wegen de wagen, de caravan en de druk die die laatste uitoefent op de trekhaak.”

Op het gevoel

Van de 80 gecontrole­erde kampeervoe­rtuigen in Eksel bleken er 20 overladen. Goed nieuws is dat kampeerder­s zich meer bewust worden van de risico’s. “In het verleden was de helft van de gecontrole­erde kampeervoe­rtuigen overladen. Twee jaar geleden was dat nog 40 procent en vorig jaar

Een van de mobilhomes wordt gecontrole­erd in Hechtel-Eksel. daalde dat tot 27 procent. Die daling zet zich dit jaar duidelijk verder”, besluit Palmers. Voor de Peerse Rosette Belmans (65) was het de eerste keer dat ze met haar mobilhome deelnam aan het nazicht. “In mei vertrekken we naar Nederland en we willen toch veilig de weg op. In een folder van Pasar vernamen we van dit initiatief. Op het gevoel kan je toch moeilijk inschatten of je over het toegestane gewicht gaat. Maar ik vernam juist dat het voor ons gelukkig veilig is om te vertrekken.”

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ??
FOTO GEERT VAN BAELEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium