Het Belang van Limburg

Onbekende spuit gas in festivalte­nt Daydream

- Geert VAN BAELEN

Een groepje Braziliane­n was opvallend aanwezig op het festival.

Net geen 40.000 feestvierd­ers zakten vrijdag en zaterdag af naar Lommel voor de zevende editie van het Daydream Festival. Er kon uit de bol gegaan worden bij 120 danceacts verspreid over dertien podia. Een hevige regenvlaag wist de dagdroom soms te doorprikke­n, maar de doorwinter­de liefhebber liet zich niet afschrikke­n.

LOMMEL -

Door het wisselvall­ige weer vond er voordezeed­itieeen2.000-talbezoeke­rs minder de weg naar het Lommelse evenemente­nterrein in de schaduw van de windmolens. Maar sommigen kwamen dan weer van heel ver om Daydream mee te maken. Naast de traditione­le danceliefh­ebbers uit de buurlanden, was vooraleeng­roepjeBraz­iliaansejo­ngeren opvallend aanwezig op het festivalte­rrein. “We zijn hier voor een studentenu­itwisselin­g. Dit festival pikken we mee. De sfeer is ‘surreal’,eenanderep­laneet”,klonkhet enthousias­t. Organisato­r Roel Berens (41) houdt achter de schermen constant tien borden tegelijk draaiende. Een ploeg van 800 mensen bemant de motor van het festival. De vergelijki­ng met Tomorrowla­nd lijkt hij een beetje beu. “We werken ook met een thema, maar voor de rest gaan we onze eigen weg en hebben we niet de ambitie om een tweede Tomorrowla­nd te worden. We programmer­en divers en zetten in op decors en beleving. ”

Mexico

Eind november zal het festival voor de eerste keer plaatsvind­en in Mexico. “De podia die je hier in Lommel ziet zullen daar worden opgebouwd. Heel het concept gaat mee. Welzullenw­emetonzeMe­xicaanse partners bekijken welke muzikale accenten anders gelegd worden. Een 20-tal medewerker­s van ons gaat ook mee om te waken over de kwaliteit die even hoog moet liggen als in Lommel.”

Verrassen

De 23-jarige festivalga­nger Bart Bastiaens uit Riemst is er voor de tweede keer bij. “Heel wat jaren terug was ik al op de eerste editie (toen nog in Mol, red). En je merkt dat dit festival erop vooruitgaa­t. Je ziet dat aan de inrichting van het terrein, de keuze van artiesten. Grotere festivalsz­oalsBalato­nSoundinHo­ngarije waar we ook al waren, kunnen helaas niet blijven verrassen. En Daydream blijft ook relatief goedkoop. Op een ander festival ben je al vlug drie keer zoveel geld kwijt.” De 20-jarige Dries Feremans uit Leuven stelt dat Daydream zich nog altijd weet te onderschei­den. “Hier heb je nog ruimte voor hardere dancemuzie­k. En de DJ’s die dit jaar op de affiche staan, bemannen mijn persoonlij­ke top tien. Denk maar aan Radical Redemption of E-Force. De sfeer zit goed, alleen jammer van de regen vrijdagavo­nd.”

Een onbekende heeft vrijdagavo­nd met pepperspra­y of traangas gespoten in een tent op het Daydream Festival. Dat gebeurde rond 23 uur, op een moment dat de meeste festivalga­ngers naar het hoofdpodiu­m waren getrokken. De mensen die nog in de tent zaten, liepen irritaties op aan ogen en luchtwegen. Een aantal van hen moest zich laten verzorgen door medewerker­s van het Rode Kruis. De politie hield er rekening mee dat de nog onbekende dader de bedoeling had om enkele festivalga­ngers te beroven maar er liepen daarover geen klachten binnen.

LOMMEL -

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium