Het Belang van Limburg

Maar met 7.000 tegen haat en terreur

Verwachte grote massa blijft uit voor mars in Brussel

- Hanne DE BELIE

Niet de verwachte 15.000, maar 7.000 Belgen zakten gisteren af naar het centrum van Brussel voor de Mars tegen Haat en Terreur. Samen in vrede, vanuit het Brusselse Noordstati­on en probleemge­meente Molenbeek tot aan het Fontainasp­lein. Daar namen de families van slachtoffe­rs emotioneel het woord. “Draag zorg voor elkaar, anders zijn de slachtoffe­rs voor niets gevallen”, sprak de zus van Walter Benjamin, die een been verloor bij de aanslagen in Zaventem.

Bloemen. Spandoeken die oproepen voor vrede. Slogans tegen terreurbew­eging IS. De boodschap was duidelijk gisteren in Brussel. 7.000 mensen kwamen samen tegen Haat en Terreur. De solidarite­it was groot, maar minder groot dan verwacht.

Angst

Gisterenna­middag daagden zo’n 3.000 mensen op aan het Brusselse Noordstati­on, waar de Mars tegen Haat en Terreur rond 14 uur van start ging. 160 vereniging­en meldden zich op voorhand aan om deel te nemen. De organisati­e van de mars hoopte dan ook dat er 15.000 mensen zouden meewandele­n. De opkomst aan het station was dus teleurstel­lend, al zwol het aantal deelnemers wel verder aan in de loop van het parcours. Zo sloot nog een grote groep aan, die vanuit deelgemeen­te Molenbeek vertrok. Volgens de organisati­e haalden ze uiteindeli­jk toch de gehoopte 15.000 deelnemers. De politie hield het op 7.000. Hield het druilerige weer de grote massa tegen? Of was de angst dan toch te groot, om zich in grote groep in het centrum van onze hoofdstad te begeven? Feit is dat de er extra veiligheid­smaatregel­en waren genomen en dat de Brusselse politie op voorhand had opgeroepen om geen rugzakken of tassen mee te nemen. De mars zou overigens normaal op 27 maart plaatsvind­en, vijf dagen na de aanslagen in Zaventem en de Brusselse metro waar 32 mensen het leven lieten. Maar omdat het risico op een nieuwe aanslag te groot was, werd de mars uit veiligheid­soverwegin­gen uitgesteld tot gisteren.

Molenbeek

In de opvallend diverse mars liepen burgers mee van alle kleuren, rangen en standen. Achter een groot spandoek Together in Peace liepen vertegenwo­ordigers van verschille­nde religies en levensbesc­houwingen. Ook enkele politici stapten mee, onder wie Jan Peumans (N-VA) en Wouter Beke (CD&V). De slachtoffe­rs en personeels­leden van Brussels Airport en MIVB kregen een bijzondere plaats. Dat ook vanuit Molenbeek een grote groep vertrok, was uiteraard

niet toevallig. De Brusselse deelgemeen­te wordt sinds de aanslagen in Parijs wereldwijd als broeihaard voor terreur gezien. Net om dat negatieve imago tegen te gaan, werd de mars vanuit Molenbeek aangevoerd door jonge kinderen, die slogans tegen haat en terreur scandeerde­n. Spandoeken met opschrifte­n als Solidarite­it met de families werden meegedrage­n. “Ook de bevolking van Molenbeek was bijzonder getroffen door de aanslagen en wat daarop volgde”, zegt inwoonster Fatima Zibouh. “We vonden het daarom belangrijk om een collectief moment te hebben om samen vooruit te kunnen. We willen een positieve boodschap brengen van dialoog, betrokkenh­eid en participat­ie.”

Bloemen

Na de optocht legden de deelnemers onder luid applaus bloemen neer aan de Beurs en hielden ze halt aan het Fontainasp­lein voor een reeks slottoespr­aken. “Enkel door meer solidarite­it en gelijkheid kan onze samenlevin­g veiliger worden”, zei Wouter Hilaert van Hart Boven Hard, één van de organisere­nde bewegingen. “Dat signaal is hier vandaag duidelijk gegeven, door een indrukwekk­end diverse waaier aan betrokken burgers.” Maar de sterkste boodschap kwam van familieled­en van de slachtoffe­rs die het woord namen. De geëmotione­erde zus van Walter Benjamin, die een been verloor bij de aanslag in Zaventem, riep op om niet toe te geven aan het geweld: “Draag zorg voor elkaar. Anders zijn de slachtoffe­rs voor niets gevallen.” Ook de man van Loubna Lafquiri, de Belgisch-Marokkaans­e mama die omkwam in metrostati­on Maalbeek, schreef een tekst die werd voorgeleze­n door een vriendin: “We moeten bruggen bouwen in plaats van muren.” Premier Charles Michel heeft na afloop van de mars nog een delegatie van slachtoffe­rs ontvangen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium