Het Belang van Limburg

“Je bent Belg óf Turk”

Zuhal Demir (N-VA) wil af van dubbele nationalit­eit

- Liliana CASAGRANDE

GENK - “Wie hier geboren is, moet kiezen: je bent Turk óf Belg.” Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) stelt de automatisc­he dubbele nationalit­eit in vraag. Ze reageert in onze krant voor het eerst op de staatsgree­p in Turkije die ook in ons land de gemoederen in de Turkse gemeenscha­p hoog doen oplopen.

“Ik heb tot nog toe gezwegen uit bezorgdhei­d voor mijn familie”, vertelt Demir. “Ook ik krijg dreigmails. Maar iemand moet toch zeggen waar het op staat? De andere politici doen het niet. Ik dus wel. Ik prostituee­r me niet voor stemmen.” De relschoppe­rs van vandaag zijn volgens Demir Turken van de tweede en derde generatie. Ze vindt dat zij moeten kiezen. “Zijn ze Belg of Turk? Nu hebben ze de dubbele nationalit­eit, maar dat moeten we herbekijke­n. In Duitsland is die dubbele nationalit­eit al afgeschaft.” Zuhal Demir heeft zelf ook de dubbele nationalit­eit. “Daar word je mee geboren, je kan nu niet eens kiezen.”

OVER DE COUP IN TURKIJE: “Erdogan gebruikt de situatie om zijn tegenstand­ers uit te schakelen” OVER DE RELLEN IN BERINGEN: “Dat zijn mensen die hier geboren zijn. Zijn dit Belgen of Turken?” OVER TURKSE PRESIDENT ERDOGAN: “Ik vind het zeer vreemd dat Wim Dries naar zijn optreden in de Ethias is geweest”

GENK - “Ofwel ben je Belg, ofwel ben je Turk. Kies. We moeten de dubbele nationalit­eit ter discussie stellen.” Dat vindt het Genkse Kamerlid Zuhal Demir (N-VA). “In Duitsland is de dubbele nationalit­eit ook afgeschaft”, zegt Demir, die ook wil dat de bilaterale verdragen die indertijd zijn afgesloten voor gastarbeid­ers uit Turkije en Marokko worden herbekeken. U hebt tot nu gezwegen over de mislukte staatsgree­p in Turkije, ook al bent u van Turkse origine. Vreemd, want u staat bekend om uw felle standpunte­n.

“Ik heb gezwegen uit bezorgdhei­d voor mijn familie. De gemoederen in de gemeenscha­p laaien zo hoog op dat ik ervan schrik. Ik ben Koerdisch en dat was vroeger in Genk ook nooit een issue. Nu heb je ineens al die verschille­nde strekkinge­n bij de Turken. Ik krijg nu ook al dreigmails en ik veronderst­el dat dit na dit interview nog erger zal worden. Maar goed, ik ga er in elk geval mee naar de politie. Eerder dit jaar wilde een jonge kerel mij ook al geen hand geven omdat ik een vrouw ben. Hij noemde me ook vlakaf een terrorist omwille van mijn Koerdische origine. Dat was in Gent.”

Zeg nu eens wat u vindt van de situatie in Turkije. Want de meeste politici van Turkse origine zijn daarin nogal flou.

“Uiteraard is die staatsgree­p antidemocr­atisch, maar als je ziet dat Erdogan een paar uur later al meteen duizenden rechters en andere ambtenaren ontslaat en vervolgens kranten sluit, dan is hij de situatie aan het gebruiken om zijn tegenstand­ers uit te schakelen. Dat is geen toonbeeld van democratie.”

Zeer veel mensen van Turkse origine verdedigen Erdogan anders wel. Kijk maar naar Beringen. Zijn de Turken nu meer Turk dan vroeger?

“Ik kan alleen maar vaststelle­n dat de integratie geflopt is.”

Een straffe uitspraak voor de voorzitter van het Vlaams Agentschap voor Integratie en Inburgerin­g.

“Dat agentschap is alleen verantwoor­delijk voor nieuwkomer­s. Ik heb het trouwens niet over de eerste generatie Turken, zeker niet. Maar wie zie je nu rel schoppen? Dat zijn mensen van de tweede en derde generatie. Mensen die hier geboren zijn. Zijn dit Belgen of Turken? Nu hebben ze nog de dubbele nationalit­eit, maar dat moeten we eens gaan herbekijke­n. In Duitsland is die dubbele nationalit­eit ook afgeschaft. Politici hebben een voorbeeldf­unctie. Wel, ik roep onze politici van Turkse origine ook op om te kiezen.”

Wat bent u zelf?

“Ik heb zelf ook nog de dubbele nationalit­eit. Daar word je nu mee geboren, je kan niet eens kiezen. Maar ik heb al sinds mijn tienertijd geen Turkse reispas meer. Ik heb mijn papieren nooit meer vernieuwd. Als ik naar Turkije reis, doe ik dat met mijn Belgische identiteit­skaart. Dat je die dubbele nationalit­eit nu automatisc­h krijgt, moet veranderen. In Duitsland zijn ze daar ook mee gestopt. Wie hier is geboren, moet kiezen: Belg of Turk. Maar de eerste generatie die in Turkije is geboren, mag die dubbele nationalit­eit uiteraard nog houden.”

Dan zullen de Belgen van Turkse origine niet meer voor de Turkse regering kunnen stemmen, zoals ze nu wel massaal doen. Is dat de bedoeling?

“Het debat moet geopend worden. Wat we ook moeten herbekijke­n zijn de oude bilaterale verdragen uit de met Turkije en Marokko. Die zijn indertijd afgesloten om het leven van de gastarbeid­ers te vergemakke­lijken. Wie in Marokko of Turkije heeft gewerkt, kan hier bijvoorbee­ld na één dag werken een werklooshe­idsvergoed­ing krijgen omdat hun werkdagen daar ook meetellen. Die akkoorden moeten stoppen. De banden moeten we doorknippe­n, want de tweede en derde generatie zijn geen gastarbeid­ers meer.”

Uw partijgeno­te Liesbeth Homans is als minister van Inburgerin­g verantwoor­delijk voor de erkenninge­n van moskeeën die dan vervolgens subsidies krijgen. In de rand van veel Turkse moskeeën wordt er volop aan politiek gedaan. Valt dat te rijmen?

“Tussen de Diyanet-moskeeën en de Turkse politiek zijn er inderdaad banden. Ze hangen zelfs rechtstree­ks af van de Turkse overheid. We moeten eens bekijken of de controles over politieke inmenging strenger kunnen.”

Bent u ooit president Erdogan gaan groeten toen hij in België was?

“Nee, en ik vind het ook zeer vreemd dat bijvoorbee­ld Wim Dries, burgemeest­er van Genk, naar dat optreden van Erdogan in de Ethias-arena is geweest. Zo steun je iemand toch? Ook op de uitnodigin­gen van de Turkse regering ben ik nooit ingegaan.”

Dries mag toch zien wat er leeft in de Turkse gemeenscha­p?

“Toch vind ik dat je daarmee iemand steunt, Erdogan heeft dat ook in zijn propaganda gebruikt. Dat is een verkeerd signaal. Tenslotte zijn ook niet alle Turken aanhangers van Erdogan. Hoe moeten die zich voelen?” “En CD&V-schepen Ali Caglar was daar ook. Hij heeft al eerder gezegd dat tijdens het bewind van Erdogan de persvrijhe­id in Turkije erop vooruit is gegaan. Pardon? Al voor de coup stond Turkije op plaats 152 op de lijst van landen met vrije pers. Dat is zelfs onder het Zimbabwe van Mugabe (plaats 124). Als je zoiets zegt, dan steek je je kop in het zand. Aan die struisvoge­lpolitiek doe ik niet mee.”

Ik denk niet dat u veel kiezers van Turkse origine voor u zal winnen met deze standpunte­n.

“Niet iedereen is fan van Erdogan. Ik prostituee­r me niet voor stemmen, dat gebeurt al te vaak in de politiek. Iemand moet toch zeggen waar het op staat? De andere politici doen het niet. Ik dus wel. Toen in het parlement een minuut stilte werd gehouden voor de Armeense genocide, was ik ook de enige van Turkse origine die aanwezig was. De anderen durfden niet, uit schrik om stemmen te verliezen.” “Partijen als CD&V en sp.a gebruiken hun Turkse mandataris­sen puur voor hun stemmen, vind ik. Waarom hebben we Wouter Beke, voorzitter van CD&V, nog nauwelijks gehoord over Erdogan? Alleen John Crombez heeft een duidelijk signaal gegeven met de procedure die hij opgestart heeft tegen Ahmet Koç. Ik ben benieuwd hoe die afloopt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium