Het Belang van Limburg

Fikse opslag voor de baas, veel minder voor het voetvolk

Loon dikst betaalde jobs stijgt het snelst

- Tom LE BACQ/Joram NIJS

HASSELT - Directeur van een grote ondernemin­g, dat is de job met het allerbeste maandloon. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Obers, poetsvrouw­en en ongeschool­de arbeiders verdienen het minst. En vooral: het loon van de topbanen stijgt ook nog veel sneller dan dat van de rotjobs. “Die ongelijkhe­id wordt groter en zal nog stijgen”, zegt econoom Koen De Leus.

Proficiat, u verdient gemiddeld zo’n 3.414 euro bruto per maand. Dat blijkt uit de meest recente looncijfer­s van de FOD Economie. Dat brutoloon is tussen 2009 en 2014 met zo’n 400 euro per maand gestegen. Niet slecht, maar het zijn vooral de topjobs die dat gemiddelde naar boven trekken. De beste verdiener is de directeur van een groot bedrijf: hij of zij krijgt elke maand 9.253 euro bruto. En in absolute cijfers stijgt zijn of haar loon ook het sterkst: met ruim 1.000 euro per maand in vijf jaar tijd. Een ongeschool­de arbeider in het transport moet het stellen met 85 euro bruto per maand meer in dezelfde periode.

Robot

De kloof tussen de goede jobs en de rotbanen stijgt dus nog. “Die ongelijkhe­id neemt al jaren toe en dat zal zo blijven”, zegt Koen De Leus, hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis. “Door de globaliser­ing van onze economie wordt de minder geschoolde arbeid uitbesteed of verhuisd naar lagelonenl­anden. Of die werkkracht­en worden vervangen door machines. Dan vangt een gewone arbeider redelijk snel bot als die naar de baas stapt voor opslag. Het aanbod is daar ook zeer groot: er zijn heel veel mensen die kelner willen en kúnnen zijn. Een goede manager is een goede manager: die vind je niet zo makkelijk, en die kun je ook niet door een robot vervangen.”

Kampioen herverdeli­ng

Het verschil in belastbaar inkomen groeit dus in ons land. “Maar als je de nettolonen zou vergelijke­n, zou dat verschil al veel minder groot zijn”, zegt arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad. “Je mag zeggen wat je wil van België, maar op het vlak van herverdeli­ng zijn we wereldtop. De grote verdieners zullen een groter stuk van hun loon afgeven dan wie minder krijgt. De grootste ongelijkhe­id zit in ons land veeleer in de andere vormen van inkomsten.” Dus meer in inkomsten uit kapitaal en vermogen. “Hoe dan ook zijn deze cijfers een pleidooi voor degelijke scholing”, zegt Denys. “En een oproep voor jongeren om hun competenti­es te ontwikkele­n zodat ze jobs kunnen vinden die niet zo makkelijk te automatise­ren of te vervangen zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Kelners, poetsvrouw­en en ongeschool­de arbeiders verdienen het minste. En het loon van de topbanen stijgt veel sneller dan in deze rotjobs.
FOTO HBVL Kelners, poetsvrouw­en en ongeschool­de arbeiders verdienen het minste. En het loon van de topbanen stijgt veel sneller dan in deze rotjobs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium