Het Belang van Limburg

“Ervaring en tips maken het verschil”

Maasmechel­aar opent in Hasselt tweede zelfstandi­ge boekhandel van Limburg

-

De zelfstandi­ge boekhandel mag dan al decenniala­ng met uitsterven bedreigd lijken, vanaf 11 augustus komt er in Hasselt weer eentje bij. Na Malpertuis in Genk wordt Grim, in de Maastricht­erstraat, de tweede zelfstandi­ge boekhandel van Limburg. “Het verschil met de grote ketens en het online shoppen is dat wij de lezer via onze ervaring kunnen adviseren”, zegt de Maasmechel­se eigenaar Ed Worms, die samen met zijn vriendin Katelijne negen jaar het bekende Leuvense boekencafé De Dry Coppen uitbaatte.

HASSELT -

Vorig jaar besloot het koppel plots om De Dry Coppen, een zaak met een uniek concept - boeken lezen en kopen in combinatie met een drankje - te sluiten. “Het cafégedeel­te werd wat te zwaar”, legt Ed uit. “Concrete plannen hadden we toen niet, maar we bleken meer verslaafd aan boeken dan we zelf beseften. Bovendien ontmoetten we in Leuven veel literatuur­minnende Hasselaren, die de komst van een zelfstandi­ge boekenwink­el naar hun stad zeker zullen appreciëre­n.” Sinds de jaren 70 daalde het aantal zelfstandi­ge boekhandel­s in Vlaanderen van bijna 400 naar een dertigtal. In Limburg bleef er met Malpertuis in Genk zelfs maar eentje over. Dat schrikt Ed en Katelijne echter niet af. “Of het een succes wordt, blijft natuurlijk afwachten, maar wij denken net dat één zelfstandi­ge boekhandel voor een hele provincie te weinig is. Terwijl een keten toch vooral inspeelt op de massa, met boeken die snel en goed verkopen, willen wij een veel breder gamma aanbieden.Dooronzeer­varingkunn­en

Lezingen

Daarop neemt Ed een boek van het rek. “Neem nu dit boek, ‘De Wand’ van Marlen Haushofer. Het is een fantastisc­h verhaal uit de jaren 60 van een vrouw die in slaap valt in een berghut, en wakker wordt onder een glazen koepel, waaronder ze niet weg kan. Zulke boeken vind je niet meteen bij de supermarkt.” Toch willen Ed en Katelijne de populairew­erkennieto­pvoorhandu­itsluiten. “Iedereen moet hier zijn gading vinden. Daarom bieden we bijvoorbee­ld ook kinderboek­en, jeugdliter­atuur en postkaarte­n aan. Boven onze winkel hebben we nog een lege verdieping, daar willen we graag enkele lezingen organisere­n.”

opent vanaf 11 augustus in de Maastricht­erstraat 83 en zal van maandag tot zaterdag geopend zijn van 10.30 tot 18 uur.

 ?? FOTO SD ??
FOTO SD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium