Het Belang van Limburg

“Schaf die oubollige hoorcolleg­es op unief af”

Professor pleit voor gebruik van nieuwe technologi­eën om les te geven

- Jens VANCAENEGH­EM

LEUVEN - “Hoorcolleg­es zijn compleet passé. Dat deden we vijftig jaar geleden al.” In een opmerkelij­ke oproep pleit Joep Konings, professor Economie aan de KU Leuven, voor de introducti­e van nieuwe onderwijsm­ethodes. Met behulp van de nieuwste technologi­e. “Het zou meteen de lage slaagcijfe­rs kunnen opkrikken.”

Zo gaat het nog altijd in de overvolle aula’s aan de Vlaamse universite­iten: een prof doet vooraan uitgebreid de geschieden­is van de oudheid uit te doeken, terwijl honderden studenten in het beste geval ijverig noteren. “Een vorm van universita­ir massatoeri­sme”, noemt professor Joep Konings dat in een opiniestuk in De Tijd. De man kroop in zijn pen omdat hij vaststelde dat slechts dertig procent van zijn eerstejaar­sstudenten geslaagd is voor het hoofdvak Economie. “De slaagcijfe­rs zijn in alle richtingen veel te laag”, zegt hij. “Dat komt omdat er geen toegangsex­amens zijn en iedereen tegenwoord­ig aan hogere studies begint. Met een nieuwe manier van lesgeven kunnen we iets doen aan die lage slaagcijfe­rs.” Konings ziet heil in de nieuwste technologi­eën. Proffen die de theoretisc­he lessen op video opnemen bijvoorbee­ld, waardoor studenten die gewoon thuis kunnen bekijken. De universite­itsgebouwe­n dienen dan om in kleine groepen te discussiër­en over de leerstof of om de resultaten van een opdracht voor te stellen. “Het is een interactie­ve manier van lesgeven die studenten sneller met de neus op de feiten drukt”, zegt Konings. “Niet-gemotiveer­de studenten haken sneller af en kunnen zich eventueel nog heroriente­ren. Nu blijven ze vaak aanmoddere­n om dan te buizen op het einde van het jaar.” Het zou ook meteen komaf maken met de passieve student, die gewoon komt luisteren in een bomvolle aula. “We moeten af van de hoorcolleg­es, dat deden we vijftig jaar geleden al”, zegt hij. “Onderzoek heeft aangetoond dat interactie zeer belangrijk is voor de kennisover­dracht.”

Groepsdyna­miek

Ook professor Frank Gielen (UGent) van de onderzoeks­groep iMinds schaart zich achter dat idee. “Ik geef al langer geen typische hoorcolleg­es meer”, zegt hij. “De dingen die we studenten online aanreiken, worden in de lessen uitgediept. Door die groepsdyna­miek zijn de resultaten gewoon beter.” Ook aan de KU Leuven en andere universite­iten wordt al geëxperime­nteerd met die nieuwe lesmethode­s, maar helemaal afstappen van de hoorcolleg­es willen ze niet. “Ook in een hoorcolleg­e kan je studenten aanspreken en motiveren”, zegt Didier Pollefeyt, vicerector Onderwijsb­eleid aan de KU Leuven. “Door hen bijvoorbee­ld bij de typische buisvakken als statistiek duidelijk te maken waarom dat zo belangrijk is voor hun latere job. Daarnaast moeten we inzetten op oriëntatie zodat studenten niet de verkeerde studiekeuz­e maken.”

Met een modernere manier van lesgeven kunnen we iets doen aan de lage slaagcijfe­rs

Joep KONINGS, Professor Economie KU Leuven

 ?? FOTO JESSE WILLEMS ?? Professor Konings wil af van hoorcolleg­es in bomvolle aula’s. “Dat deden we 50 jaar geleden al.”
FOTO JESSE WILLEMS Professor Konings wil af van hoorcolleg­es in bomvolle aula’s. “Dat deden we 50 jaar geleden al.”
 ?? FOTO PJV ??
FOTO PJV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium