Het Belang van Limburg

“Uitgaven kredietkaa­rt best niet in tijd spreiden”

Berekening van vergelijki­ngswebsite TopCompare.be

- Guido CLOOSTERMA­NS

Wie zijn kredietkaa­rt wil gebruiken om terugbetal­ingen over een langere periode dan een maand te spreiden, denkt daar best eerst goed over na. “De intresten kunnen immers serieus oplopen”, zegt Wouter Vanderheer­e van de vergelijki­ngswebsite voor financiële producten TopCompare.be.

HASSELT -

De meeste consumente­n hebben naast hun gewone bankkaart ook een kredietkaa­rt. Dat is handig als u bijvoorbee­ld op het einde van de maand nog een dure aankoop wil doen waarvan u het bedrag liever een maand later van uw rekening ziet gaan. Ook op reis is een kredietkaa­rt handig omdat u er in de meeste landen mee aan de slag kan en u dus niet met veel cash op zak moet rondlopen. Wat een kredietkaa­rt ook interessan­t maakt, is dat u geen intrest verschuldi­gd bent als het bedrag meteen bij de afrekening wordt vereffend. Met sommige kredietkaa­rten kan u uitgaven tegenwoord­ig ook over een langere periode spreiden, via een zogenoemde kredietope­ning. “Het voordeel daarvan is de flexibilit­eit”, zegt Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be. “U bepaalt zelf hoe snel u het krediet terugbetaa­lt en hoeveel u maandelijk­s afbetaalt. Om de consument te beschermen, wordt er wel een minimaal bedrag per maand afgehouden en is er een maximale termijn waarna de kaart terug op nul moet gesteld worden. Deze termijn is afhankelij­k van het toegestane kredietbed­rag, de rente en het saldo, maar kan nooit langer kan zijn dan vijf jaar voor een kredietkaa­rt met een plafond van 5.000 euro of minder.”

Hoge intresten

Volgens Wouter Vanderheer­e is het spreiden van de terugbetal­ing van de uitgaven met een kredietkaa­rt over een langere periode dan drie maanden echter geen goed idee. “Wie zijn terugbetal­ing in de tijd wil spreiden, moet weten dat daar hoge intresten tegenover staan, tot het wettelijk maximum van 12,5 procent op jaarbasis voor de meeste kredietkaa­rten. Om intresten te vermijden betaal je best meteen terug na het krijgen van de afrekening.” De website TopCompare.be maakte een vergelijki­ng tussen een gespreide terugbetal­ing via een kredietkaa­rt en een persoonlij­ke lening (zie kader) en stelde vast dat de verschille­n groot zijn. “Als je de terugbetal­ing over minstens drie maanden wil spreiden, dan ben je beter af met een persoonlij­ke lening’, legt Wouter Vanderheer­e aan. Toch raadt Vanderheer­e aan om met beide formules voorzichti­g om te springen. “Met een intrest van 5,25 procent voor de meest voordelige persoonlij­ke lening, betaalt u toch nog altijd een flinke som aan intresten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium