Het Belang van Limburg

Medailleka­nsen Goffin nemen toe

MANNENTENN­ISTORNOOI GAAT GEBUKT ONDER FORFAITS

-

Rafael Nadal stapt dit weekend in het vliegtuig richting Brazilië. Maar daarmee is nog niet gezegd dat hij er ook zal kunnen spelen. De zware polsblessu­re waarmee hij de strijd moest staken op Roland Garros heelt immers langzamer dan verhoopt. “Het is delicaat”, getuigde alvast reisgezel David Ferrer tegenover het Spaanse radiostati­on Cadena Ser. De mogelijkhe­id bestaat dat Nadal, de Spaanse vlaggendra­ger tijdens de openingsce­remonie, het enkelspel

Top 25: tien forfaits, één vraagteken

Novak Djokovic (Ser)

Andy Murray (GBr)

Roger Federer (Zwi)

Rafael Nadal (Spa)

Stan Wawrinka (Zwi)

Kei Nishikori (Jap)

Milos Raonic (Can

Tomas Berdych (Tsj)

Dominic Thiem (Oost)

Jo-Wilfried Tsonga (Fra)

DAVID GOFFIN

Marin Cilic (Kro)

David Ferrer (Spa)

Gaël Monfils (Fra)

Richard Gasquet (Fra)

John Isner (VSt)

Roberto Bautista (Spa)

Feliciano Lopez (Spa)

Nick Kyrgios (Aus)

Pablo Cuevas (Uru)

Steve Johnson (VSt)

Bernard Tomic (Aus)

Lucas Pouille (Fra)

Philipp Kohlschrei­ber (Dui)

Alexander Zverev (Dui)

(geblesseer­d)

(onzeker met polsblessu­re)

(zikavirus)

(zikavirus) Het olympisch tennistorn­ooi bij de mannen gaat gebukt onder een reeks forfaits. Van de top 25 hebben er al tien afgezegd, terwijl er vraagteken­s blijven rond de paraatheid van Rafael Nadal. Een en ander krikt de medailleka­nsen van David Goffin (foto) wel op.

(speelt in Mexico) laat schieten en alleen maar dubbelt, met Marc Lopez en/of gemengd met Garbiñe Muguruza. Kortom, het olympisch tornooi dreigt bij de mannen nog meer hiaten te vertonen. Van de huidige top 25 zullen er minstens tien ontbreken. Zikavirus, blessures, te drukke agenda of gewoon niet geïnteress­eerd in een verre trip, zo midden op het seizoen. “Een oefentorno­oi zonder punten”, smaalde de Oostenrijk­er Thiem. Op de Spelen vallen immers geen punten voor de wereldrank­ing te rapen, noch prijzengel­d. Bovendien hollen tennissers, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld zwemmers en atleten, een heel jaar van de ene belangrijk­e afspraak naar de andere. Hun seizoen omvat bijvoorbee­ld al vier grand slams, negen Masters 1000 en voor de top acht nog een World Tourfinale in Londen daarboveno­p. Plus nog een reeks minder hoog gequoteerd­e tornooien. Hun seizoen staat of valt niet met Olympische Spelen. “Ze moeten er een heel jaar staan op hoog niveau”, beaamt Davis Cupkapitei­n Johan Van Herck. “De beleving is niet dezelfde als pakweg in het zwemmen, turnen en atletiek, de échte olympische sporten. Ik bedoel: voor die atleten is een olympische titel het allerhoogs­te. Een tennisspel­er zou eerder gaan voor Wimbledon, denk ik.” David Goffin, de Belgische medailleho­op en nummer elf van de wereld, wordt op die manier zesde of zevende reekshoofd in Rio. “Zijn kansen op eremetaal zijn natuurlijk gestegen door de forfaits”, beseft ook Johan Van Herck.

Vrouwen

Bij de vrouwen is de averij aan de top minder groot. Voorlopig ontbreken alleen Simona Halep (WTA 5 - zikavirus), de zwangere Victoria Azarenka (WTA 7), Belinda Bencic (WTA 16 - geblesseer­d) en de Tsjechisch­e Pliskova (WTA 17 - zikavirus). Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer kijken alleszins reikhalzen­d uit naar hun olympisch avontuur. “Ik zal mijn ogen open trekken”, zegt debutante Flipkens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium