Het Belang van Limburg

44 dertigtonn­ers met wit zand

Dit weekend twaalfde manche van BK op Markt in Maaseik

- Leo Peeters

Beachvolle­ybalclub Noliko Maaseik heeft de voorbije dagen 44 dertigtonn­ers met wit zand uitgekiepe­rd op de Markt in eigen stad. Daar vindt dit weekend immers de twaalfde manche van het BK plaats. Bij de vrouwen vormen Fleur Baens (16) en Jolien Louis (17) uit Kinrooi het jongste duo in het circuit. “We zetten alles op alles voor eigen publiek”, zeggen beide tieners.

Jolien Louis Fleur Baens (1m70) en Jolien Louis (1m77) beginnen binnenkort aan hun laatste jaar middelbaar onderwijs. “We spelen indoor bij Uikhoven, maar we zijn gefascinee­rd door buitenspor­t”, zeggen de twee vriendinne­n, die begeleid worden door Kurt Soons. “Kurt is onze grootste steunpilaa­r”, zegt Jolien. “In de nationale beachselec­tie krijgen we ook advies van Tim Van de Wielle en Joppe Paulides (ex-Maaseik). Kurt Jansen houdt ons fysiek op peil. Hij geeft voedingsti­ps. Geen frietjes of hamburgers. En geen snoepjes, dat is nog het moeilijkst­e”, giechelt Jolien. De twee talentjes zijn regerend Limburgs kampioen en maken pijlsnel furore in het nationale circuit. In augustus proeven ze als enige Belgische ploeg van het EK U18 in Brno in Tsjechië. “Sjiek, we doen de verplaatsi­ng met het vliegtuig. Een fijne ervaring”,

Kurt Soons, met Jolien Louis en Fleur Baens. aldus Baens. “De FIVB World Tour is onze toekomstdr­oom. Zeker als de bond het plan zou opvatten een damesteam profession­eel te steunen. Wij werken daar alvast heel hard voor.” Baens en Louis hopen straks hun eerste Grand Slam te spelen in eigen provincie. “Ja, we zetten alles op alles voor eigen publiek. We hebben in Menen, Aalst en Leuven al de hoofdtabel gehaald. Hopelijk lukt het hier ook”, aldus Jolien. Toch predikt trainer Kurt Soons - zelf door de wol geverfd bij Kinrooi, Tongerlo en Molenbeers­el - tot rust. “Eerst veel leren, de ogen de kost geven en ook genieten, denk daaraan.” Jolien Louis heeft overigens geen al te beste herinnerin­gen aan de Maaseikse Markt. “Vroeger, in een tornooitje, brak ik er een teen na een botsing met de scheidsrec­hterstoel. Mijn benen waren geschaafd, ik had pijn aan mijn borstbeen. Ik moest even naar het ziekenhuis.” Tijd voor andere hobby’s hebben beide dames amper. “Wij spelen een vijftienta­l strandmanc­hes in Nederland. Daar leren we - met het oog op de toekomst - spelen in de wind. Daarnaast hebben we het BK-circuit en binnenkort dus het EK U18. Ik heb dus weinig tijd voor mijn vriend Joren”, zegt Jolien Louis. “Hij speelt zelf overigens ook volleybal bij Opglabbeek. Hij begrijpt het en gunt mij en Fleur alle succes.” Naast Baens en Louis horen van Limburgse zijde ook kampioenen Katrien Gielen en Karolien Verstrepen, Sofie Hawinkel en Aukje Jansen, Stephanie Van Bree en Lisa Van den Vonder, Elien Van Asch en Lotte Schaekers tot de kanshebber­s. Bij de mannen kan het - bij afwezighei­d van stadsinwon­er Aljosa Urnaut en van Dries Koekelkore­n en Tom van Walle (present op de FIVB Major Series in Klagenfurt) alle kanten uit. Hier is het van Limburgse zijde vooral uitkijken naar Joran Peters en Berre Peters, Jonas Colson en Martijn Colson (twee broederpar­en), Yorik Van Tigchelt en Sam Hoeyberghs, Lienert Cosemans en Wesley Torfs, Jeroen Sannen en Yennick Gaethofs.

We mogen geen frietjes of hamburgers. En geen snoepjes, dat is nog het moeilijkst­e

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium