Het Belang van Limburg

“Helemaal op koers”

BrugBrug Westerring­Westerring binnenbinn­en tien tien dagen dagen klaar klaar

-

De brug van de Westerring is opgevijzel­d (inzet) en ligt hierdoor momenteel iets hoger dan de bruggenhoo­fden. Als de bruggenhoo­fden klaar zijn, zakt de brug weer tot de gewenste hoogte. Heel wat automobili­sten zullen blij zijn te lezen dat binnen tien dagen de brug van de Westerring over het kanaal weer berijdbaar zal zijn. De dienst Scheepvaar­t heeft op dat vlak goed nieuws. “Er zijn geen onoverkome­lijke onverwacht­e hinderniss­en opgedoken, waardoor we helemaal op koers zijn”, zegt Paula Palmans, woordvoers­ter van De Scheepvaar­t. Op 8 augustus kan u er weer over. De brug van de Westerring over het Albertkana­al is één van de 33 bruggen in onze provincie die verhoogd worden om de capaciteit van de scheepvaar­t te vergroten. Maar het is één van de moeilijkst­e bruggen, omdat er veel verkeer over rijdt dat tussen noord en zuid pendelt. Dagelijks passeren er gemiddeld zo’n 36.000 voertuigen. Dat verkeer wordt tijdens de werken omgeleid, onder meer via de E314, de Zuiderring, de Oosterring en de Henry Fordlaan. Omdat niet al die wegen bestand zijn tegen die extra druk, ontstonden er op piekuren bij momenten files. Nog tien dagen op de tanden bijten en het is achter de rug. Paula Palmans van De Scheepvaar­t zegt dat het aangekondi­gde tijdschema nog perfect overeenkom­t met de uitvoering van de werken. “We zitten helemaal op koers”, zegt Palmans. “Ik heb het pas nog voor de zekerheid laten navragen. Dat is uiteraard een goede zaak.” Dat betekent dat de brug op 8 augustus, en misschien wel iets eerder, weer gebruikt kan worden.

Containerv­aart

Maar waarom waren die werken nu nodig? Voor de passerende automobili­st of zwakke weggebruik­er verandert er helemaal niets. “We hebben die brug opgetild tot 9,1 meter van het wateropper­vlakte”, gaat Palmans verder. “Voor Genk is dat twee meter hoger dan voordien. Dat is noodzakeli­jk om vierlaagse containerv­aart mogelijk te maken. Het is een investerin­g waarmee we onze economie kunnen

versterken.” Om het gevaarte van 4.600 ton twee meter hoger te krijgen zijn er heel wat inspanning­en moeten gebeuren. “De brug wordt als het ware computerge­stuurd opgevijzel­d tot iets meer dan 9,1 meter van het wateropper­vlakte. Dat geeft de aannemer de kans om de bruggenhoo­fden te verhogen. Als dat gebeurd is, kan de brug weer zakken tot op de gewenste hoogte. Meteen moeten ook de wegen en fietspaden aangepast worden aan die nieuwe hoogte.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium