Het Belang van Limburg

“Nog geen moment spijt van gehad”

Jongeren stoppen met gewoon onderwijs en kiezen voor duaal Leren

-

Yentl Vandormael (19) en Zeb Meubus (20) hebben het secundair onderwijs geruild voor duaal leren: vier dagen per week meedraaien in een bedrijf en één dag op de schoolbank­en bij Syntra. Na drie jaar behaalden ze allebei hun diploma PC-technicus bij Datalink in Diepenbeek. Of ze spijt hebben dat ze het regulier onderwijs de rug hebben toegekeerd? “Geenszins”, luidt het. Voor Yentl was het een beetje een sprong in het donker. Al wist hij zeker dat zijn eerdere studiekeuz­es niets voor hem waren. “Ik heb in totaal vier jaar gedaan in het secundair onderwijs”, zegt Yentl. “Drie jaar hotelschoo­l en één jaar handel en taal. Maar die richtingen konden mij niet bekoren. Ik was wél geïnteress­eerd in computers en de techniek die daar achter zit. Maar dat kan je niet overal volgen. Tot ik van een vriend van mijn zus hoorde dat je het vak kon leren bij Syntra in het kader van het project duaal leren. Dat is vier dagen per week werken in het bedrijf en één dag per week naar een opleiding in het gebouw van Syntra waar ook algemene vakken worden gegeven. En dat lag me wél. Ik ben blij dat ik bij Datalink in Diepenbeek kon beginnen. Dat is inmiddels

Yentl VANDORMAEL drie jaar geleden. Sinds kort heb ik mijn diploma PC-technicus. Wat mij betreft was dit de beste keuze die ik kon maken.”

Verder studeren

Inmiddels maakt Yentl deel uit van het gewone personeels­bestand van Datalink. Hij herstelt er Karen Dendas van Datalink (links) en Yentl Vandormael, die via het project duaal leren zijn diploma haalde. computers, laptops, gsm’s en gelijkaard­ige toestellen. “Ik heb nu mijn diploma, maar dat betekent niet dat het nu ook eindigt”, gaat Yentl verder. “Ik ga verder studeren, grafische ontwikkeli­ng. Of ik blij ben met duaal leren? Zeker. Vooral ook omdat je in het reguliere onderwijs op een te jonge leeftijd keuzes moet maken die voor een stuk al bepalend zijn voor je loopbaan. Als veertienja­rige heb je nog onvoldoend­e zicht op eventuele toekomstpe­rspectieve­n. Bij Syntra starten die opleidinge­n vanaf zestien jaar. Dan heb je toch al iets meer bagage om een juiste keuze te kunnen maken.” Zeb Meubus is op zoek naar werk en evenzeer van plan een bijkomende opleiding te volgen. Karen Dendas van Datalink looft het systeem. “Het waren allebei jongeren die een carrière in de ICT-wereld ambieerden”, zegt Karen. “Het was ook een win-winsituati­e. Zij konden ons versterken en wij hen. Ze hebben allebei hun kans gegrepen om zich zowel persoonlij­k als profession­eel verder te ontwikkele­n. Ze zijn nu volwaardig­e en gecertific­eerde PC-technici. Van Yentl kunnen we zeggen dat hij een werkplekma­tch is.” Yentl werd eerder in dit kader uitgenodig­d door het koningshui­s om er een debat bij te wonen en ontmoette koning Filip persoonlij­k.

Als veertienja­rige heb je onvoldoend­e zicht op mogelijke toekomstpe­rspectieve­n

 ??  ??
 ?? NELIS
Foto CHRIS ??
NELIS Foto CHRIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium