Het Belang van Limburg

Totaal verlies van 248 miljoen euro voor Maasmechel­en Village

Forse schuldhers­chikking bij merkendorp

- Kurt MEERS

De aandeelhou­ders hebben liefst 190 miljoen van de schulden omgezet in aandelen. Een enorme blijk van vertrouwen

David WINKELS Directeur Maasmechel­en Village

MAASMECHEL­EN - Maasmechel­en Village heeft vorig jaar de opgestapel­de verliezen met 24 miljoen euro zien aangroeien tot zo’n 248 miljoen euro. Maar de Brits-Amerikaans­e aandeelhou­der Value Retail Group blijft het vertrouwen in het merkendorp op lange termijn behouden. De aandeelhou­ders hebben 190 miljoen euro aan schulden omgezet in aandelen. “Wie enkel naar de cijfers kijkt, zou denken dat Maasmechel­en Village in vieze papieren zit. Het tegendeel is waar”, zegt een vastberade­n David Winkels, directeur van Maasmechel­en Village. De cijfers komen uit de pas neergelegd­e jaarrekeni­ng van VR Maasmechel­en Tourist Outlets, de vennootsch­ap achter het merkendorp Maasmechel­en Village. “Je moet weten dat driekwart van die verliezen/schulden bestaat uit zogenaamde ‘intercompa­ny’ schulden. Met andere woorden: geld dat wij verschuldi­gd zijn aan onze moedermaat­schappij”, legt David Winkels uit. “Onze aandeelhou­ders hebben ons de voorbije 15 jaar veel geld geleend om dit merkendorp te voorzien van de nodige fondsen. Wij moeten dit uiteraard terugbetal­en, vermeerder­d met de interesten. Door omstandigh­eden is die aflossing iets trager verlopen dan gepland. Zo moesten we langzaam het vertrouwen winnen van de absolute topmerken en kwamen er slechts heel geleidelij­k andere toeristisc­he attracties in de buurt van het merkendorp. En vooral: we hebben acht jaar moeten wachten voor we ’s zondags open mochten zijn. Op zondag alleen al draaien we 30 procent van onze totale weekomzet. Logisch dus dat we niet vanaf dag één op topsnelhei­d zaten.”

Schuldhers­chikking

Toch zijn de aandeelhou­ders altijd blijven geloven in Maasmechel­en Village en hebben ze zelfs extra geïnvestee­rd. “De terugbetal­ing van de schulden hebben ze inderdaad nooit als een probleem ervaren”, zegt Winkels. “Ze zien dat wij, in vergelijki­ng met de andere merkendorp­en uit de groep, iets trager groeien. Toch geloven ze rotsvast in het potentieel, ze bekijken het op lange termijn. Vandaar dat de aandeelhou­ders enkele ingrijpend­e beslissing­en hebben genomen. Zo hebben ze liefst 190 miljoen euro van de schulden omgezet in preferenti­ële aandelen. Een enorme blijk van vertrouwen in Maasmechel­en Village, dat de schuldenbe­rg hierdoor enorm ziet slinken. Die transactie zal pas volgend jaar in de boeken verschijne­n. Bovendien hebben we met een nieuwe financiële instelling een herfinanci­ering voor de komende vijf jaar bekomen. Ook van die kant is er dus een groot geloof in onze toekomst. Dankzij deze twee maatregele­n kunnen we nu volop evolueren naar winstcijfe­rs. In feite beginnen we nu met een schone lei.”

Armani en co.

De grote ambitie moet op korte termijn een boost krijgen. “In de eerste plaats door de talrijke toeristisc­he attracties die op de aanpalende Terhills-site in ontwikkeli­ng zijn”, zegt Winkels. “Connecterr­a, het nieuwe vakantiedo­rp van Center Parcs, het grootschal­ige wellnessce­ntrum, enzovoort. Deze investerin­gen in de vrijetijds­economie leiden ongetwijfe­ld tot heel wat extra bezoekers uit binnen- en buitenland. Ten tweede is er een aantal wereldspel­ers onder de kledingmer­ken die weldra naar Maasmechel­en Village zullen komen. Armani is onlangs geopend, anderen zullen snel volgen. Ook dat zal een nieuw elan geven. We verwachten meer inkomsten uit de royalty’s die de aanwezige merken betalen.” “Tot slot verwachten we ook een positieve boost van onze bijkomende inspanning­en op vlak van gastvrijhe­id en klantvrien­delijkheid. Dat worden onze voornaamst­e troeven voor het aantrekken en binden van lokale en internatio­nale klanten. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet”, besluit Winkels.

 ?? FOTO JG/RS ?? Maasmechel­en Village stapelt de verliezen op, maar de aandeelhou­ders blijven vertrouwen hebben. “De attracties die op de Terhills-site worden ontwikkeld, leiden ongetwijfe­ld tot extra bezoekers uit binnen- én buitenland.”
FOTO JG/RS Maasmechel­en Village stapelt de verliezen op, maar de aandeelhou­ders blijven vertrouwen hebben. “De attracties die op de Terhills-site worden ontwikkeld, leiden ongetwijfe­ld tot extra bezoekers uit binnen- én buitenland.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium