Het Belang van Limburg

Leegstand winkels neemt opnieuw toe

Tongers Shopping Center biedt twee jaar gratis huur

-

Om een einde te maken aan de leegstand in het Tongerse Julianus Shopping Center, pakt de Franse eigenaar uit met een ongeziene slogan. De handelaar die bereid is om er een pand te huren, hoeft twee jaar lang geen cent huur te betalen. “Eigenaars worden steeds creatiever om een pand verhuurd te krijgen”, zegt Comeos. Desondanks is het aantal leegstaand­e winkels in de voorbije jaren alweer toegenomen.

TONGEREN -

Het Julianus Shopping Center, met één brasserie, 22 winkel panden en 45 woningen, opende op 13 maart 2008 de deuren in hartje Tongeren. Kostprijs: bijna 4 miljoen euro. Doelstelli­ng: 80.000 shoppers per week lokken, genoeg om Tongeren op gelijke hoogte te brengen met de andere grote winkelcent­ra in Limburg. Aanvankeli­jk kon men er over de koppen lopen, maar al na enkele jaren hielden heel wat winkelkete­ns het er voor bekeken. Buiten de stad was een ander shoppingce­ntrum geopend, met dezelfde merkwinkel­s, en de Tongenaren verkozen de snelle bereikbaar­heid van de baanwinkel boven een rondje door het centrum van de oude stad.

Kandidaten

Eind 2014 verkocht vastgoedve­nnootschap Vastned Retail Belgium het Julianus Shopping Center aan de groep Teychené Invest België. De Franse investeerd­ers bewogen hemel en aarde om het winkelcent­rum terug te vullen. Zo is de brasserie terug geopend en heeft er zich een fitnesszaa­k gevestigd. Zeven van de 22 winkels zijn nu ingenomen. Het merendeel blijft een lege doos. Om het tij te keren, doet de eigenaar nu een opgemerkt aanbod. Op spandoeken biedt hij de winkelruim­tes aan met twee jaar gratis huur. Dat leverde volgens manager Senne Van Hoof van het Julianus Shopping al enkele kandidatur­en op. De uitbater zelf wil evenwel geen commentaar geven bij het initiatief. “Ook niet aan mij”, zegt de Tongerse economiesc­hepen Guy Schiepers. Twee jaar gratis huur is uitzonderl­ijk, maar ook weer niet zo gek. Op die manier weet de eigenaar zich verzekerd van een verhuring gedurende de wettelijk voorziene negen jaar. Bovendien is hij dan verlost van een eventuele belasting op leegstand. “Er wordt wel meer geëxperime­nteerd met huurbedrag­en, om een handelspan­d toch maar verhuurd te krijgen”, zegt Marieke Huion, advisor communicat­ion bij Comeos, vertegenwo­ordiger van de Belgische handel en dienstense­ctor. “We zien bijvoorbee­ld steeds vaker dat de hoogte van de huur gekoppeld wordt aan het omzetcijfe­r.”

Filmzalen

Ondanks alle creativite­it blijft het overschot aan winkelruim­tes in Limburg toenemen. Drie jaar geleden telde onze provincie nog maar 8,2 procent leegstand, in 2014 was dit al tien procent. Nu blijven 1.960 van de 17.659 winkels in onze provincie, of meer dan 11 procent, onbenut. “De stijgende leegstand is geen Limburgs of Vlaams probleem. Ook in de ons omringende landen stelt zich hetzelfde probleem”, zegt Erik Gerits, gedeputeer­de van Economie. “De belangrijk­ste oorzaken zijn de opkomst van e-commerce en de hoge verhuurpri­jzen voor handelspan­den. Tel daarbij de lagere koopkracht en het overaanbod, en het wordt duidelijk waarom er zoveel winkelruim­tes leeg staan.” Volgens Gerits is er een behoefte aan een nieuwe stadskerne­conomie. “Er zijn nieuwe vormen van handel aan het ontstaan: pop-ups, maar ook marktjes, groepen van mensen die samen willen ondernemen, fietscafés, ateliertje­s, …. Heel wat functies zijn vroeger uit In het Julianus Shopping Center is veel leegstand. De eigenaar biedt

nu twee jaar gratis huur aan. de stadskerne­n geduwd, denk maar aan fitnesszak­en, filmzalen en cultuurcen­tra. Dit soort zaken moeten we terug naar de stadscentr­a halen. We onderzoeke­n hoe de provincie ondersteun­ing kan geven aan de gemeenten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium