Het Belang van Limburg

Weer meteen betalen bij druggebrui­k op Pukkelpop

“Lik-op-stukbeleid staat nu wel op punt en wordt uitgebreid”

- Geert HOUBEN

HASSELT - Tijdens Pukkelpop - van 17 tot en met 20 augustus - worden er opnieuw drugscontr­oles uitgevoerd met onmiddelli­jke inning van boetes. Toen die aanpak vorig jaar werd ingevoerd, draaide het lik-op-stukbeleid in de soep omdat de betaalterm­inal niet werkte. Dit jaar werd alles uitgetest op drie andere festivals en het systeem staat nu op punt, volgens procureur Guido Vermeiren. De aanpak met onmiddelli­jke inning wordt nog uitgebreid. Vermeiren: “Bedoeling is dat het een standaardb­eleid wordt.”

“We hebben geleerd uit onze fouten”, zegt procureur Vermeiren. “Nu hebben we ervaring opgebouwd met drugscontr­oles op Daydream in Lommel, Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren en Rock Herk in Herk-deStad.” Daarbij werden er in totaal 210 personen met drugs betrapt. Volgens procureur Vermeiren wordt het lik-op-stukbeleid dit jaar nog uitgebreid naar andere evenemente­n, onder meer in de regio Sint-Truiden en het Maasland. Het systeem is ook niet beperkt tot festivals en evenemente­n. Vermeiren: “We hebben het dit jaar al toegepast bij winkeldief­stallen en verboden wapendrach­t.”

HASSELT - Van woensdag 17 augustus om 6 uur tot en met zondag 21 augustus gaat de Kempische Steenweg in Hasselt tussen de kruispunte­n Vijverstra­at/Tulpinstra­at en Europalaan/Walenstraa­t hermetisch dicht voor Pukkelpop. Er zijn omleidings­routes, maar nu al is duidelijk: “Wie niet in Kiewit moet zijn, blijft er beter weg.”

In de afgesloten zone rond het festival worden enkel voetganger­s en fietsers toegelaten. Ander verkeer mag er vijf dagen niet door. Wie niet in de buurt van Pukkelpop hoeft te zijn en toch naar Hasselt moet, rijdt veel vlotter over de snelweg via Lummen of Genk (zie kaart). Ook in omgekeerde richting geldt dit. In Houthalen en Hasselt zullen digitale borden de reistijden aangeven. Wie toch rechtdoor rijdt, komt op de omleidings­lus terecht die het verkeer om de Pukkelpopz­one leidt. Wie van Hasselt naar Zonhoven wil wordt afgeleid aan de Corda Campus via de Walenstraa­t, de Kiewitstra­at, de Bok- rijkseweg en de Beverzakst­raat. Van Zonhoven naar Hasselt loopt de omleidings­weg via de Ranonkelst­raat, de Slangbeekw­eg en de Paalsteens­traat. Op smallere delen wordt eenrichtin­gsverkeer ingevoerd. “Hasselt blijft bereikbaar”, zegt burgemeest­er Hilde Claes. “De reistijden via Lummen of Genk zullen niet hoger liggen dan wanneer je andere jaren met de nodige vertraging de festivalwe­ide moest passeren.” Het is wel de bedoeling dat wie geen lokaal verkeer is, wegblijft op de omleiding. “Als mensen die normaal de snelweg nemen nu wel doorrijden, riskeren we serieuze files”, zegt bereikbaar­heidsadvis­eur Tom Buntinx. Op woensdag wordt daar al rekening mee gehouden. Bewoners van de straten die straks de omleidings­route vormen, reageren ontevreden. Er is met hen immers geen overleg gepleegd. “Het is hier de laatste jaren steeds meer een snelweg. Meer en meer mensen hebben onze straat ontdekt als sluipweg voor de drukke Kempische Steenweg. En dat is nog verergerd sinds de werken aan de Philipsbru­g”, klinkt in de Kiewitstra­at. De Pukkelpopp­ers zelf krijgen persoonlij­k een route gemaild, wat vooral voor de kampeerder­s handig is. Opvallend: er is geen ‘kiss & ride’-zone meer aan de festivalwe­ide. “Wie festivalga­ngers wil afzetten of ophalen, kan nu terecht aan het station van Hasselt. Van hieruit zijn er voortduren­d busverbind­ingen naar de festivalwe­ide, met haltes aan de kerk van Kiewit en bij de campings.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? Er wordt al volop gewerkt op de Pukkelpopw­eide.
FOTO KH Er wordt al volop gewerkt op de Pukkelpopw­eide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium