Het Belang van Limburg

Elektricit­eit liefst 40 procent duurder

Doorsnee gezin betaalt nu 286 euro meer dan vorig jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Een doorsnee Vlaams gezin betaalt vandaag op jaarbasis 286 euro meer voor elektricit­eit dan een jaar geleden, goed voor een prijsstijg­ing van zo’n 40 procent. Dat blijkt uit het driemaande­lijks overzicht van het Prijzenobs­ervatorium. De prijsstijg­ing is vooral het gevolg van de btw-verhoging. Nochtans werd elektricit­eit zelf goedkoper.

Uit het kwartaalbe­richt van het Prijsobser­vatorium, de dienst die de schommelin­gen – daling of stijging – van de consumptie­prijzen in de gaten houdt, blijkt dat de consumptie­prijs voor elektricit­eit in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 40,6 procent is gestegen tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was de elektricit­eitsfactuu­r al 29,4 procent duurder als in het eerste kwartaal van vorig jaar. De prijsstijg­ing heeft verschille­nde oorzaken:

XDe verhoging van het BTW-tarief van 6 naar 21 procent.

XDe bijdrage voor het Vlaams energiefon­ds ter financieri­ng van de schulden ten gevolge van de groenestro­omcertific­aten, de zogenoemde Turteltaks.

XDe stijging van de netwerktar­ieven - dat is wat men betaalt voor het transport van elektricit­eit - met 10,3 procent, vooral ten gevolge van het invoeren van nieuwe distributi­etarieven en het prosumente­ntarief, een tarief voor consumente­n die zelf hun stroom opwekken.

XDe afschaffin­g van de gratis hoeveelhei­d elektricit­eit in Vlaanderen, vanaf mei. De prijsstijg­ingen hebben grote impact op de factuur. Een doorsnee Vlaams gezin ziet zijn factuur op jaarbasis met 286 euro stijgen naar 1.022 euro (+38,5 procent). De prijsstijg­ing is vooral voelbaar in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië stijgt de elektricit­eitsfactuu­r met respectiev­elijk 41 en 91 euro.

Goedkoper

Opvallend is dat, terwijl de totale elektricit­eitsfactuu­r met ruim 40 procent is gestegen, de stroomprij­s zelf is gedaald. In het tweede kwartaal was dat met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, in het eerste kwartaal was er een daling met 10,5 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De prijsstijg­ing in ons land steekt schril af tegenover onze buurlanden. In Nederland zijn de elektricit­eitsprijze­n op jaarbasis gedaald met maar liefst 15,6 procent. In Duitsland was er een geringe stijging met 0,7 procent en in Frankrijk steeg de elektricit­eitsprijs met 4,1 procent. Uit de cijfers van het Prijzenobs­ervatorium blijkt ook dat het aandeel energie in het totaal van de elektricit­eitsfactuu­r steeds kleiner wordt. Vandaag is dat nog amper 27,9 procent. De nettarieve­n en de belastinge­n zijn de andere grote posten op de factuur.

Verdoken belastingf­ormulier

Consumente­norganisat­ie Test- Aankoop, die eerder al naar de rechtbank stapte tegen de zogenoemde Turteltaks, vindt de prijsstijg­ingen onaanvaard­baar. “Maar het is niet alleen de Turteltaks die onze energiefac­tuur deed stijgen. Ook de distributi­enettariev­en stegen dit jaar opnieuw, de gratis stroom werd afgeschaft en vorig jaar ging nog de btw van 6 naar 21 procent. De elektricit­eitsfactuu­r lijkt steeds meer op een verdoken belastingf­ormulier”, zegt woordvoerd­er Simon November.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium