Het Belang van Limburg

Politie van HeusdenZol­der flitst zonder flits

Infraroodk­ap voorkomt dat snelheidsd­uivels verhaal halen bij agenten

- Philip PERGENS

HEUSDEN-ZOLDER - Als eerste in Limburg heeft de politie van Heusden-Zolder de snelheidsc­amera van de anonieme flitsauto uitgerust met een infraroodk­ap. Daardoor worden snelheidsd­uivels geflitst zonder dat ze het zelf nog opmerken. Dit moet onder meer voorkomen dat betrapte chauffeurs meteen verhaal komen halen bij de agenten in de flitsauto.

HEUSDEN-ZOLDER - Een ‘infraroodk­ap’ op de snelheidsc­amera van de politie in Heusden-Zolder zorgt ervoor dat snelheidsd­uivels voortaan geflitst worden zonder dat ze het zelf zien. De flitscamer­a zonder flits moet voorkomen dat laagvliege­rs meteen verhaal halen bij de agenten. “Onze inspecteur­s worden regelmatig geconfront­eerd met overtreder­s die vinden dat ze onterecht geflitst zijn”, zegt Danny Wendelen, commissari­s van de verkeersdi­enst die dit jaar de strijd aanbond met straatrace­rs. Enkele honderden euro’s, meer kost de uitbreidin­g van de bestaande snelheidsc­amera van de anonieme flitsauto in HeusdenZol­der niet. “We haalden het idee bij de firma waar we ook de camera kopen”, vertelt Danny Wendelen. “We zijn de eerste politiezon­e in Limburg die in zo’n ‘infraroodk­ap’ investeert. Vergelijk het gerust met een beschermka­pje rond je trekhaak of de beschermin­g van je cameralens. Samen met de mensen van de firma hebben we de infraroodf­ilter de voorbije periode getest. Het kostte wat moeite om de focus op de nummerplat­en te verzekeren. Nu we alles scherp gesteld hebben, zijn de foto’s perfect afleesbaar en zijn we dus opnieuw operatione­el.” Dus kan de politiezon­e, die al maandenlan­g inzet op de strijd tegen straatrace­rs, zich opnieuw volop controlere­n op snelheid in probleembu­urten. “En dat zal dus geen flitsspekt­akel meer zijn zoals voorheen. We kunnen opnieuw meer incognito optreden”, legt Wendelen uit. Niet opvallen blijkt om verschille­nde redenen belangrijk. Zo zal het aantal bestuurder­s die tegenligge­rs met knipperend­e lampen waarschuwe­n, aanzienlij­k vermindere­n. “Een typisch probleem van ons land”, volgens Wendelen. De flitsauto’s zullen ook minder snel gesignalee­rd worden. “Voorheen moesten we ons al na tien minuten verplaatse­n omdat iedereen wist dat we er stonden”, luidt het.

Incidenten

Maar het grootste voordeel is de veiligheid van het eigen personeel. “Onze inspecteur­s worden regelmatig

geconfront­eerd met overtreder­s die rechtsomke­er maken”, vertelt de commissari­s eerlijk. “Dat is ook de reden waarom er de jongste tijd steevast twee agenten in onze flitswagen zaten. Want het gebeurt wel eens dat mensen die geflitst worden, verhaal komen halen. Dat gebeurt soms op een beleefde manier, maar je bent nooit zeker. Je kan ook nooit zeggen hoeveel mensen er in een auto zitten. Gaat het enkel om een automobili­st of stappen er zo vier inzittende­n uit. Ik wil het probleem niet opblazen, zo is er bijvoorbee­ld nooit een incident met wapenverto­on of extreme agressie geweest. Wel kon een van onze agenten eens niet uitstappen omdat een knie de deur blokkeerde. We zijn daar dan op gaan anticipere­n door een ‘terugkeerd­er’ voor te zijn en te zorgen dat wij als politie eerder bij hem stonden dan hij bij ons. Dan konden we zelf eerst uitstappen.” Maar dat probleem zal nu grotendeel­s verdwijnen. “We kunnen veel anoniemer werken. In het kader daarvan gaan we ook maatregele­n nemen om de flitsauto zelf minder herkenbaar te maken. Want vandaag weet iedereen natuurlijk met welke wagen we rijden”, besluit Wendelen. De eerste snelheidsa­ctie met infraroodf­lits was alvast succesvol. Heel wat hardrijder­s uit de Brugstraat, Beringerst­eenweg en SintJobstr­aat mogen zich binnenkort aan een boete verwachten. Twee straatrace­rs maakten het daarbij al te bont door met 110 en 126 km/ uur te rijden in een zone 50.

 ?? Foto KOEN LUTS/HBVL ?? Op de Koolmijnla­an in Heusden-Zolder wordt al eens hard gereden. “Met een infraroodk­ap over de camera (inzet) kunnen we veel anoniemer werken”, zegt commissari­s Danny Wendelen.
Foto KOEN LUTS/HBVL Op de Koolmijnla­an in Heusden-Zolder wordt al eens hard gereden. “Met een infraroodk­ap over de camera (inzet) kunnen we veel anoniemer werken”, zegt commissari­s Danny Wendelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium