Het Belang van Limburg

HELD KRIJGT FACTUUR VAN 375 EURO

Maasmechel­aar krijgt rekening van reddingsac­tie met helikopter

- (mmd)

MAASMECHEL­EN - Ruim een week geleden redde Maasmechel­aar Hennie Stans (30) twee meisjes uit de Ourthe. Nu heeft hij een factuur van 375 euro gekregen voor de inzet van een helikopter.

Hennie Stans (30) uit Maasmechel­en heeft gisteren een factuur van 375 euro gekregen van de helikopter die een week geleden een reddingsac­tie uitvoerde op de Ourthe. “Nochtans ben ik degene die in het water sprong om twee meisjes te redden die vastzaten met hun kajak”, zegt Stans. Daarna werden de meisjes en de Maasmechel­aar door een reddingsac­tie met een helikopter uit het water gehaald. Daarvan kreeg hij nu de rekening. Stans was op 23 juli met vijf vrienden op uitstap in La Roche. Op een bepaald moment zagen de zes dat een kajak op de Ourthe was omgeslagen. De kajak hing tussen het struikgewa­s terwijl de rivier hevig stroomde. “Twee meisjes van een jeugdveren­iging zaten vast in de struiken in het water,” zegt Hennie. “Ze konden op eigen kracht niet meer uit de struiken of aan de oever geraken. Als bezoekers van een camping mij niet geroepen hadden, dan had ik de meisjes zelfs niet gezien. Ik sprong in het water en liet me door de stroming van het water tientallen meters meedrijven. Zo kwam ik bij hen. Ik heb al mijn krachten gebruikt om de meisjes aan de oever te krijgen. Tijdens mijn reddingspo­ging cirkelde er plots een helikopter boven mijn hoofd. Ik heb de twee meisjes in hun kajak gelegd en ze naar een plaats gebracht in de Ourthe waar een weiland was op de oever. Daar kon de helikopter landen op het gras. Daarna heb ik de meisjes overgeleve­rd aan de hulpverlen­ers uit de helikopter. Nadat de plaatselij­ke brandweer mij met een touw uit de Ourthe trok, eindigde mijn verhaal. Mijn andere vrienden uit Maasmechel­en waren verderop aan de Ourthe op mij blijven wachten.”

Factuur

Groot was zijn verbazing

toen Hennie een brief kreeg van het Centre Médical Héliporté uit Lieneux. “Het gaat om de factuur van de helikopter”, aldus Hennie. “Wellicht hebben mensen in paniek de hulpverlen­ers op de hoogte gebracht. Het is logisch dat je hulp inroept bij zoiets. Als ik er niet was geweest, dan was die leidster van de jeugdbeweg­ing verdronken. Zij hing vast in de struiken en kreeg water binnen. Ze was erg verzwakt toen ik haar kon bevrijden. Voor de andere leidster was de toestand minder erg. Ter plaatse heeft een persoon mijn

Als ik er niet was geweest, dan was die leidster van de jeugdbeweg­ing verdronken

Hennie STANS

Redder naam en adres gevraagd. Dat ik nu de factuur van de helikopter moet betalen, vind ik niet kunnen. Ik ga contact opnemen met de bevoegde instanties.” Volgens een woordvoerd­er van Centre Médical Héliporté in Lierneux is de factuur van de helikopter 1.125 euro en dus veel hoger. “Omdat onze medewerker­s drie mensen uit de Ourthe hebben moeten redden, hebben we de factuur door drie gedeeld”, klinkt het. “Eén derde moet betaald worden door de Vlaming, de twee meisjes uit Luik krijgen ook elk een factuur van 375 euro. Dat is samen 1.125 euro.” Hennie Stans met de factuur van de helikopter in zijn hand. “Ik betaal niet,” aldus Hennie.

 ??  ??
 ?? Foto MARK DREESEN ??
Foto MARK DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium