Het Belang van Limburg

“Onmiddelli­jke inning van boetes op Pukkelpop nu wél op punt”

Drugscontr­oles blijven scherp Systeem uitgebreid naar andere festivals

- Geert HOUBEN

HASSELT - Bezoekers van Pukkelpop (van 17 tot 20 augustus) moeten ook dit jaar rekening houden met drugscontr­oles en een lik-op-stukbeleid. Het systeem van onmiddelli­jke inning van boetes draaide vorig jaar compleet in de soep, maar staat dit jaar op punt en krijgt zelfs navolging op andere festivalte­rreinen. “Wij hebben geleerd uit onze fouten”, zegt eerste procureur van Limburg Guido Vermeiren. Op drie andere Limburgse festivals werden dit jaar al 210 personen betrapt met drugs.

Het Limburgse parket pakte vorig jaar uit met een lik-op-stukbeleid op festivals: wie met drugs betrapt werd moest meteen via Bancontact de minnelijke schikking betalen. Alleen liep het allemaal niet zoals gepland. De betaalterm­inal op het festivalte­rrein weigerde dienst: het Limburgse parket werkt immers met een andere provider dan degene die Pukkelpop sponsort. “Dit hinderde de drugscontr­oles, want er kwam meer administra­tie bij kijken”, zegt substituut Eline Carlier van het parket. Het resultaat van deze problemen: er werden vorig jaar op Pukkelpop amper 21 boetes geïnd.

Meer ervaring

“Maar het voorbije jaar hebben we meer ervaring opgebouwd tijdens de drugscontr­oles op de festivals Daydream in Lommel, Extrema Outdoor in HouthalenH­elchteren en Rock Herk in Herk-de-Stad. Daar werkte het systeem wel. Op deze festivals werden respectiev­elijk 78, 114 en 18 personen betrapt met drugs. Het merendeel heeft de voorgestel­de minnelijke schikking meteen met de bankkaart betaald”, zegt procureur Vermeiren. “Afhankelij­k van het soort drugs en de hoeveelhei­d lag het bedrag van de minnelijke schikking tussen 75 en 300 euro. Wie niet betaalt, krijgt een overschrij­ving mee. Is er na 15 dagen nog niets betaald dan volgt een dagvaardin­g en kan de boete opgelegd door de rechter hoger oplopen.”

Preventie

Toch is het niet de bedoeling om dit jaar meer dan 21 personen op Pukkelpop te betrappen. “Ik hoop dat we niemand moeten beboeten. De nadruk ligt immers op preventie: het is de bedoeling dat gebruikers hun spul thuislaten zodat iedereen zich zonder risico kan amuseren op het festival. Het kan niet de bedoeling zijn dat de vaak jonge bezoekers, weg van huis en mogelijk onder invloed van alcohol, met drugs gaan experiment­eren en er

dan de rest van hun leven de gevolgen van moeten dragen. Door onmiddelli­jk in te grijpen willen we hen duidelijk maken dat drugs niet gedoogd worden. Wie in het bezit is van een gebruikers­hoeveelhei­d krijgt een boete, dealers worden gearrestee­rd en voorgeleid voor de onderzoeks­rechter. Over deze aanpak is met diverse instanties nagedacht en dit beleid willen we algemeen toepassen op festivals en evenemente­n.”

Drugs in stroop

Een drugsvrij Pukkelpop zal wellicht een utopie blijven. Wie een jointje rookt, wordt ook niet vogelvrij verklaard. “Wij gaan het terrein niet afschuimen op gebruikers, het is geen heksenjach­t. Wel zijn er controles door onder meer agenten in burger en met drugshonde­n op allerhande tijdstippe­n en plaatsen. En ze werken. Vorig jaar hebben we zelfs een plastic zak met drugs onderschep­t die in een pot perenstroo­p verstopt zat”, aldus Vermeiren. Net als vorig jaar kunnen festivalga­ngers aan de ingang van het terrein hun drugs anoniem deponeren in inzamelbox­en. Vorig jaar bedroeg de buit daar - amper - vier xtc-pillen en dertien gram marihuana. “We gaan ervoor zorgen dat de boxen dit jaar meer opvallen. Anderzijds kan dat lage aantal ook betekenen dat er niet veel drugs is meegebrach­t. Dat is toch de indruk die we hebben na de antidrugsc­ampagne die er vorig jaar gevoerd is. Bovendien hebben de hulpdienst­en in 2015 minder geïntoxice­erden moeten helpen, een trend die ook op Extrema Outdoor merkbaar was.”

Uitbreidin­g systeem

Het lik-op-stukbeleid is zeker niet alleen voor Pukkelpop gereservee­rd. “Dat wordt dit jaar nog uitgebreid naar andere evenemente­n, onder meer in de regio SintTruide­n en het Maasland. Meer wil ik daar niet over zeggen. Bedoeling is dat het een standaardb­eleid wordt en dat we systematis­ch met de onmiddelli­jke inning van minnelijke schikkinge­n werken. Het staat garant voor een snel en adequaat optreden en het bespaart ons veel administra­tie, de middelen zijn immers beperkt. We zullen het systeem ook niet beperken tot festivals en evenemente­n. Sinds dit jaar passen we het in de politiezon­es Limburg Regio Hoofdstad en Midlim ook toe bij winkeldief­stallen en verboden wapendrach­t, zoals pepperspra­y of baseballkn­uppels. De boetes bedragen tussen 50 en 500 euro. Het gaat om een proefproje­ct, voor conclusies is het nog te vroeg.”

 ?? Foto DBA
Foto DBA ?? De drugscontr­oles op Pukkelpop blijven scherp. “Het systeem van de minnelijke schikking staat dit jaar wel op punt”, belooft procureur Guido Vermeiren. Net als vorig jaar kunnen Pukkelpopg­angers aan de ingang van het terrein hun drugs anoniem deponeren...
Foto DBA Foto DBA De drugscontr­oles op Pukkelpop blijven scherp. “Het systeem van de minnelijke schikking staat dit jaar wel op punt”, belooft procureur Guido Vermeiren. Net als vorig jaar kunnen Pukkelpopg­angers aan de ingang van het terrein hun drugs anoniem deponeren...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium