Het Belang van Limburg

“Dit was een roofoverva­l, geen aanslag”

Burgemeest­er Lanaken hekelt dat buitenland­se media aanval op pastoor steeds meer aandikken

- Mark VAN LUYK/Phillip PERGENS

HASSELT - De aanval op de Lanakense pastoor ging gisteren de wereld rond. Buitenland­se media zoals The Mirror, The Sun en Corriera della Sera pikten het verhaal van Het Belang van Limburg op en berichtten uitvoerig over het voorval waarbij priester Jos Vanderlee (61) in beide handen werd gestoken door een man die zich als asielzoeke­r had voorgestel­d. Helaas niet altijd met evenveel nuance. De overvaller blijft intussen spoorloos.

Het gerecht en de politie wisten gisteren nog niet wie de aanvaller van de pastoor was. Behalve dan dat hij niet uit het asielcentr­um van Lanaken kwam en dat hij tegen pastoor Vanderlee had gezegd dat hij een Libiër was die illegaal op doorreis was in ons land om asiel aan te vragen in Nederland. Hij sprak gebrekkig Frans en Engels. De priester liet hem douchen in de pastorij, maar de man haalde uit met een mes toen Vanderlee weigerde om geld te geven. De pastoor had ernstige snijwonden aan beide handen en moest geopereerd. Gisteren heeft hij het ziekenhuis van Genk verlaten. De komende weken wil hij vooral rust.

Onze pastoor is het slachtoffe­r geworden van zijn eigen goedheid en nu gaat dit ook nog eens op deze manier de wereld rond. Dat wil hij absoluut niet

Overval

Met de gruwelijke moord op de Franse priester in Saint-Étienne-du-Rouvray door twee terroriste­n vers in het geheugen, werd het verhaal van Het Belang van Limburg gretig opgepikt in de buitenland­se pers. Dat gebeurde echter niet altijd met evenveel nuance. In de Britse pers werd de “vermeende asielzoeke­r” een asielzoeke­r zonder meer. Op een Italiaanse nieuwesite voegden ze er al aan toe dat het ging om een asielzoeke­r “met een islamitisc­he achtergron­d”. “We hebben meteen een persberich­t rondgestuu­rd om te verduideli­jken dat er geen link met Frankrijk was, maar dat heeft niet

Marino KEULEN Burgemeest­er Lanaken

mogen baten”, zegt burgemeest­er Marino Keulen. “Omdat dit voorval zo kort na de moord op de Franse pastoor komt, legt iedereen een verband. Het zegt iets over de vreemde tijden waarin we leven. Er gebeuren de laatste maanden dingen die het gezond verstand te boven gaan en dan trekken mensen te snel en te onvoorzich­tig conclusies. Op sommige sites wordt de waarheid gewoon geweld aangedaan. De actie van de dader was gericht op geld en daarvoor was hij op zoek naar een slachtoffe­r. Het ging om een roofoverva­l, niet om een aanslag. Ik ben gebeld door verschille­nde buitenland­se media waaronder de Italiaanse krant Corriera della Sera. Een jaar geleden hadden die hier geen aandacht aan besteed. Onze pastoor is het slachtoffe­r geworden van zijn eigen goedheid en nu gaat dit ook nog eens op deze manier de wereld rond. Dat wil hij absoluut niet. Ik vraag dus aan iedereen om de kalmte te bewaren.” Katleen Gabriels, doctor in de mediaethie­k, schrikt er niet van dat dit verhaal internatio­naali i l wordtd opgepikt.ik “O “Onlinejour­nalistenli weten dat dit verhaal veel clicks en reacties oplevert als ze het op de juiste manier ‘framen’ of inkleden. En dat zorgt dan weer voor goede cijfers bij de adverteerd­ers. Bij de Mail Online had dit artikel al 250 reacties. We zitten in een tijdperk van emotionali­sering: het hart wordt vaker bespeeld dan het hoofd. En het moet altijd maar sneller gaan bij krantensit­es. Ik weet niet of sommige van die media vertaalfou­ten hebben gemaakt met behulp van Google Translate of dat ze bewust het woordje ‘vermeende’ bij asielzoeke­r hebben weggehaald om meer emotie op te roepen. Door de snelheid van de media worden feiten steeds minder gecontrole­erd. Rond de berichtgev­ing over vluchtelin­gen is een emotioneel discours ontstaan. En dat wordt nog eens versterkt door de sociale media. We kunnen niet meer op een genuanceer­de manier over de asielkwest­ie communicer­en. Ook al weten we nog niet of de aanvaller in kwestie wel een asielzoeke­r was.”

 ?? FOTO KH
FOTO HBVL ?? Buitenland­se media namen de aanval op pastoor Jos Vanderlee in Lanaken massaal over. “Maar op sommige sites wordt de waarheid gewoon geweld aan gedaan”, zegt burgemeest­er Marino Keulen.
FOTO KH FOTO HBVL Buitenland­se media namen de aanval op pastoor Jos Vanderlee in Lanaken massaal over. “Maar op sommige sites wordt de waarheid gewoon geweld aan gedaan”, zegt burgemeest­er Marino Keulen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium