Het Belang van Limburg

“Jean-Jacques is een andere man”

Internerin­g dreigt voor aanvaller van mede-uitbater Bierpunt

- Geert HOUBEN

HASSELT - De 58-jarige Armeniër die Jean-Jacques Uijtdebroe­k - de Hasseltse mede-uitbater van café Bierpunt op de Zuivelmark­t - in november vorig jaar neerstak, riskeert de internerin­g. De procureur liet gisteren in de Hasseltse correction­ele rechtbank doorscheme­ren deze straf voor de moordpogin­g te vragen. Het slachtoffe­r zweefde enkele weken tussen leven en dood. “Wij zijn nog lang niet van de ellende af. Ik heb nu met Jean-Jacques een totaal andere man,” zegt zijn vrouw Peggy Verluyten.

De feiten speelden zich op 18 november vorig jaar rond 8 uur af aan het Heilig Hartplein in Hasselt. De verdachte viel Uijtdebroe­k, die op weg was naar zijn werk op de militaire basis van Schaffen, aan met een groot mes. De vijftiger gaf hem een duw en stak met een mes van 9 centimeter in de buik van Uijtdebroe­k. Ook raakte hij gewond aan de hand tijdens de schermutse­ling. Agenten konden de man snel klissen. Hij is geen onbekende voor het gerecht. De dolgedraai­de man bedreigde eerder zijn zoon met de dood, sloeg de neus van zijn vrouw over en kreeg het ook al aan de stok met zijn schoonmoed­er. Ook voor Uijtdebroe­k, die na zijn uren bijklust in het café, en zijn echtgenote is de verwarde vijftiger geen onbekende. De vrouw van de dader was aan de slag in het Bierpunt als schoonmaak­ster. Tijdens zijn aanval beschuldig­de hij Uijtdebroe­k ervan zijn echtgenote vanalles aangedaan te hebben. De paracomman­do is intussen nog lang niet de oude. “Vroeger

Peggy Verluyten Vrouw van slachtoffe­r

was hij een beer van een vent”, zegt advocaat Willem Descamps. “Nu kan hij nauwelijks nog functioner­en.”

Medisch pensioen

“Jean-Jacques zal nooit meer volledig genezen. Zijn nieren werken nog maar voor 25 procent. Misschien volgt er ooit een transplant­atie,” zucht zijn vrouw Peggy. Tot overmaat van ramp doken er complicati­es aan de dunne darm op die te lang onopgemerk­t bleven. Jean-Jacques’ darmen bleken geperforee­rd door de messteken. Zijn afvalstoff­en raakten vermengd

Jean-Jacques zal nooit meer volledig genezen. Zijn nieren werken nog maar voor 25 procent

met zijn bloed en de man lag vier weken in een diepe coma. “Voor zijn werk als paracomman­do heeft hij nu voor twee jaar zijn medisch pensioen gekregen,” vertelt Peggy omdat Jean-Jacques het woord liever niet neemt. “Hij kan nog wel functioner­en, maar zeer moeizaam. In het café komt hij nog wel, maar werken zit er niet meer in. Ik weet ook niet of we de zaak kunnen houden,” zucht ze. “Er wordt rekening gehouden met een werkonbekw­aamheid van 50 procent, maar dat moet verder onderzoek uitwijzen,” vult Descamps aan. De familie diende een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in voor een medische fout omdat volgens hen de behandelin­g gebrekkig was met tal van complicati­es tot gevolg. Het gerechteli­jk onderzoek rond de rol van het ziekenhuis hierin loopt nog. “Vorige week is hij weer geopereerd. Maar dan wel in een ander ziekenhuis. In september volgt nog een operatie aan zijn hand. Wij zijn nu acht maanden verder, maar het blijft mentaal zwaar. Voor ons en de kinderen. Wekelijks gaan we nog naar de psycholoog. Wij zijn nog niet van de ellende af.”

Internerin­g

De procureur wou gisteren de internerin­g voor de betichte vragen, maar ging nog niet over tot een concrete vordering. Onduidelij­kheden in het verslag van de deskundige­n en het meermaals uitstellen van wetsaanpas­singen inzake internerin­g strooiden roet in het eten. Volgende week wordt een nieuwe datum bepaald om het proces te hervatten. Intussen blijft de dader achter de tralies.

 ?? FOTO TORO ?? Jean-Jacques Uijtdebroe­k op zijn ziekbed vlak nadat hij werd aangevalle­n in november vorig jaar.
FOTO TORO Jean-Jacques Uijtdebroe­k op zijn ziekbed vlak nadat hij werd aangevalle­n in november vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium