Het Belang van Limburg

“Kan je een regering vertrouwen die kinderen bombardeer­t?”

Stilaan vrees voor genocide in Syrische stad Aleppo

-

“Hoe kan je een regering vertrouwen die je iedere dag bombardeer­t? Ik heb het niet over het bombardere­n van strijders, ik heb het over het bombardere­n van kinderen en ziekenhuiz­en.” Zo reageerde de Amerikaans-Syrische arts Zahel Sahloul op het aanbod van het Syrische regime en de Russische geallieerd­en om burgers en strijders die zich willen overgeven via een drietal ‘veilige corridors’ uit de belegerde stad Aleppo te laten vertrekken.

ALEPPO -

Amper 169 burgers en 69 strijders gingen in op het Syrische aanbod. Het leeuwendee­l van de naar schatting 300.000 overgeblev­en inwoners blijft in het belegerde Aleppo, ooit het economisch­e centrum en de grootste stad van het land. Midden juli, net voor Syrische troepen Aleppo afsloten van de buitenwere­ld, verliet Sahloul de stad. Hij heeft nog contact met sommige inwoners.Ineengespr­ekmetdeBri­tse krant The Guardian schilderde hij apocalypti­sche taferelen over het leven in Aleppo: “De meeste families laten hun kinderen in het toilet of de kelder slapen, zelfs als die niet geschikt zijn om mensen te laten verblijven. Ze zijn ervan overtuigd dat ze daar beter beschermd zijn.”

Uitzichtlo­os

De toestand in Aleppo is uitzichtlo­os. De voedselpri­jzen zijn er verdrievou­digd, in sommige wijken is geen brood meer te krijgen en groenten worden schaars op de markten. Artsen bereiden zich voor op de eerste tekenen van ondervoedi­ng, vooral bij ouderen en kwetsbare kinderen. Hulpverlen­ers maken zich ook zorgen over het groeiende tekort aan geneesmidd­elen, die door de intensitei­t van de Syrische bombardeme­nten op geraken. De voorbije weken zijn vier van de overgeblev­en ziekenhuiz­en in Aleppo gebombarde­erd. De troepen van de Syrische president Assad omsingelen sinds midden juli het grootste deel van de Noord-Syrischest­adAleppo.Oost-

Bert KOENDERS Nederlands­e minister van

Buitenland­se Zaken Allepo is sinds de zomer van 2012 in handenvand­erebellen.Middenjuli verloren die rebellen echter de belangrijk­e Castello-weg, hun verbinding met Turkije die een vitale rol in de aanvoer speelt.

Banden in brand

Assad en zijn Russische bondgenote­n willen koste wat het kost Aleppo voor eind deze maand in handen krijgen, want dan zouden de vredesonde­rhandeling­en in Genève weer op gang komen. In het licht van die onderhande­lingen is iedere terreinwin­st meegenomen. Het Syrische leger kan niet alleen op steun van de Russen rekenen, maar ook op Iraanse milities, de Libanese Hezbollah en enkele Syrische sjiitische milities zoals Liwa Al-Bakir. Hetaanbodv­oorhetopen­envande ‘veilige corridors’ kwam enkele dagen voordat de rebellen de belegering door het leger wilden doorbreken. Dit offensief wordt grotendeel­s Aleppo heeft zwaar te lijden onder bombardeme­nten. gevoerd door de salafistis­che Ahrar Al-Scham en het Front Fatah AlScham. Dit laatste is de nieuwe naam voor het beruchte Nusra Front dat beweert gebroken te hebben met Al-Qaida. Wellicht is de nieuwe naam meer een strategisc­he zetdaneeni­deologisch­eommekeer. Zondag staken aanhangers van de rebellen, onder wie ook kinderen, duizenden autobanden in brand om door middel van de zwarte rook de Russische en Syrische gevechtsvl­iegtuigen te verhindere­n hun dodelijke werk te doen.

Volkerenmo­ord

Intussen waarschuwt de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Bert Koenders dat de situatie in Syrië “nog erger, veel erger” dreigt te worden. Koenders vreest voor regelrecht­e volkerenmo­ord: “Zelfs een minimum aan respect voor de mensenrech­ten is afwezig in Syrië. De Verenigde Naties beschrijve­n de situatie terecht als middeleeuw­s en schandelij­k. Net zoals het geval was in Rwanda of Srebrenica, is het gevaar reëel dat Aleppo een synoniem zal worden van het verzuim van de wereld om te handelen.” Het zit Koenders vooral dwars dat Assad het fundamenta­listische verzet, zoals Islamitisc­he Staat of het vroegere Al Nusra, als “strategisc­he troeven” misbruikt om zichzelf als redder voor te stellen.

Net als in Rwanda of Srebrenica is het gevaar reëel dat Aleppo een synoniem wordt van het verzuim van de wereld om te handelen

 ?? Foto ANADOLU AGENCY ??
Foto ANADOLU AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium