Het Belang van Limburg

Spanning Turkije en Europa blijft oplopen over visumplich­t

-

De spanning tussen de Europese Unie en Turkije blijft oplopen. Het Turkse regime eist dat Turkse reizigers zo snel mogelijk zonder visum naar Europa kunnen reizen. De Europese Unie stelt echter dat Turkije nog lang niet aan alle voorwaarde­n voldoet.

ANKARA -

Zoals bekend sloten de Europese Unie en Turkije midden maart eenovereen­komstwaarb­ijTurkije met financiële steun van Europa de Syrische en Afghaanse vluchtelin­gen in eigen land zou opvangen. In ruil hiervoor zou Europa de visumplich­t voor Turkse reizigers afschaffen. Aan die afschaffin­g waren 72 voorwaarde­n verbonden, met als voornaamst­e de hervorming van de Turkse anti-terreurwet­ten. Minister van Buitenland­se Zaken Mevlut Cavusoglu zei het voorbije weekend dat Turkije niet langer de vluchtelin­gendeal zou respectere­n als de EU niet snel de visaverpli­chting afschaft. Gisteren reageerde zijn Duitse collega Sigmar Gabriel fors: “In geen enkel geval mogen Duitsland of Europa zich laten chanteren.” Turkije moet eerst zijn zaakjes op orde brengen, aldus Gabriel: “Het ligt aan Turkije of er visavrijst­elling komt of niet.”

Deal op springen

Intussen lijkt de deal op het terrein al uitgehold te worden. Sinds de mislukte staatsgree­p in Turkije lijken meer en meer vluchtelin­gen de overtocht van Turkije naar Griekenlan­d te wagen. Sinds 15 juli hebben al meer dan 1.000 vluchtelin­gen de grens met Griekenlan­d overgestok­en. Ook Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker maakt zich zorgen. In een gesprek met de Oostenrijk­se krant ‘Kurier’ zei Juncker eind vorige week dat “het risico groot” is dat de deal met Turkije op springen staat. “Het succes van het pact tot nu toe is heel fragiel. President Erdogan heeft verschille­nde keren aangegeven dat hij de overeenkom­st wil beëindigen”, zei Juncker.

Schande

Het botert ook niet goed tussen Duitsland en Turkije nadat het Duitse Grondwette­lijk Hof een rechtstree­kse videolink tussen Ancouppleg­ers kara en Keulen verbood. President Erdogan wilde zijn Duitse aanhangers in Keulen zondag rechtstree­ks toespreken. “Een schande voor de democratie”, zo twitterde de Duitse Justitiemi­nister Bekir Bozdag zondagavon­d. Maandag mocht een hogeDuitse­gezantteks­tenuitlegg­even in Ankara. Intussen gaat de zuivering in Turkije door. In de nacht van zondag op maandag werden negen militairen aangehoude­n die tijdens de staatsgree­p gepoogd hadden president Erdogan gevangen te nemen. De onfortuinl­ijke putschiste­n werden opgemerkt dooreeninw­onervan hetstadjeU­la.Volgens CNN Türk wisselden de en de gendarmeri­e schoten uit. President Erdogan bevond zich op het moment van de staatsgree­p in de nabijgeleg­en kustplaats Marmaris. Turks buitenland­minister Mevlut Cavusoglu.

 ?? Foto REUTERS ??
Foto REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium