Het Belang van Limburg

Presidents­verkiezing­en VS: Hillary Clinton neemt de leiding

-

De Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton heeft de voorbije dagen in de peilingen een forse voorsprong op haar Republikei­nse rivaal Donald Trump genomen. Vooral Trumps controvers­iële uitspraken over de ouders van een gesneuveld­e islamitisc­he militair worden de miljardair niet in dank afgenomen.

WASHINGTON -

Volgens een peiling van de zender CBS heeft Hillary een voorsprong van 7 punten op Trump. Het onafhankel­ijke instituut Public Policy Polling geeft Clinton 5 punten meer dan Trump. Het zijn de eerste peilingen die na de partijconv­enties zijn afgenomen. Twee weken geleden, tijdens de Republikei­nse conventie, lagen Hillary en ‘The Donald’ nog nek-aan-nek.

McCain

Intussen gaat de storm over de uitspraken van Trump over de ouders van een overleden militair, niet liggen. De vader van de in 2004 gesneuveld­e islamitisc­he militair Humayun Khan leverde tijdens de Democratis­che conventie forse kritiek op Trump. Die stak op zijn beurt de draak met de moeder van de militair en suggereerd­e dat ze (omwille van haar religie) het woord niet mocht nemen in Philadelph­ia. De Republikei­nse senator en voormalig presidents­kandidaat John McCain verwees naar de uitspraken van Trump die moslims de toegang tot het land wil ontzeg- gen. “Ik kan niet genoeg benadrukke­n hoe diep ik van mening verschil met de uitspraken van mijnheer Trump”, zei McCain. Enkele maanden geleden haalde Trump uit naar McCain met zijn uitspraak dat hij enkel respect kan opbrengen voor militairen die zich niet gevangen lieten nemen. Zoals bekend zat John McCain vijf jaar in NoordVietn­amese krijgsgeva­ngenschap nadat zijn vliegtuig boven Hanoi werd neergehaal­d. Volgens een recente peiling neemt Clinton (rechts) 7 procent voorsprong op Trump.

 ?? EPA/PHN
Foto ??
EPA/PHN Foto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium