Het Belang van Limburg

Peter Sagan naar Bora-Hansgrohe

Ex-bondscoach De Cauwer ziet sprinter van Etixx als grootste Belgische troef in Qatar

- Bram Vandecapel­le

Hij moest er negen maanden op wachten. Maar na zijn twee sprintzege­s in acht dagen tijd is Tom Boonen bezig aan een mooie reeks. Volgens ex-bondscoach José De Cauwer moet de Belgische ploeg op het WK in Qatar dan ook rond hem worden gebouwd. “Er is op dit moment geen betere sprinter in België.” Het is nog 75 keer slapen tot de wegwedstri­jd op het WK in Qatar. Dat is een eeuwigheid in de vormcurve van een coureur. Maar zo gaat dat in België, als Tom Boonen een koers wint en zich naar eigen zeggen “comfortabe­l voelt in de sprint.” Hij is nog niet over de meet of we beginnen al te dromen van meer. Dromen van de zege op het WK blijft wellicht ook een droom. Noem buiten Spanje een vooraansta­and wielerland en het heeft een op papier snellere sprinter in huis. Maar het neemt niet weg dat Boonen op zijn 35ste nog altijd een prima sprinter is. Misschien zelfs de beste van België. Zeker na de blessures bij Theuns en Debusscher­e.

Sprinten op de macht

“Pas in de Eneco Tour zullen we zien wie er echt top is voor het WK”, zegt ex-bondscoach José De Cauwer. “Maar op dit moment is er geen betere dan Boonen. Voor mij is Tom de eerste man op het blad. Ik zou de ploeg rond hem bouwen. En in die selectie kunnen mannen als Gilbert, Van Avermaet, Vanmarcke, Roelandts en Debusscher­e gerust mee.” De Cauwer kan het weten. Hij was de bondscoach die in 2005 in Madrid met Boonen in de sprint de wereldtite­l pakte. “In een sprint die chaotisch verloopt en wordt ingeleid door 37 bochten komt hij tekort. Maar in een lang uitgerekte sprint, puur op de macht, is hij nog altijd één van de snelsten. In vergelijki­ng met zijn concurrent­en sprint Boonen sneller na een koers van 250 kilometer dan na één van 200 kilometer.” Boonen is gefocust. Dat merkt ook zijn ploegleide­r Wilfried Peeters. “Normaal gezien zou hij in juli op stage trekken, maar hij wilde in België blijven trainen. Dat heeft hem goed gedaan. Als hij zich ergens op focust, wordt hij een maniak.” Ook ploegmanag­er Patrick Lefevere is die gretigheid niet ontgaan. “Toen hij die rit in de Ronde van Wallonië won, feliciteer­de ik hem. Hij lachte en zei: Patrick, ik ga er dit jaar nog tien binnenkopp­en. Wel, hij zit nu aan twee. Nog zeven te gaan én het wereldkamp­ioenschap.”

Ministage in Ardennen

In zijn voorbereid­ing op de WKwegrit rijdt Boonen naast de Eneco Tour, enkel eendagskoe­rsen die zo goed als zeker eindigen op een sprint (zie inzet). Tussenin zal hij vooral hard trainen. Volgende week gaat hij met enkele Belgische ploegmaten op ministage in de Ardennen. Nadien krijgt hij in Hamburg en Plouay twee tests tegen het allerbeste deelnemers­veld. Dan zal duidelijk worden of bondscoach Kevin De Weert de raad van één van zijn voorganger­s ter harte moet nemen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? Foto BELGAIMAGE ?? Na winst in de Ronde van Wallonië mocht Tom Boonen zondag in Londen voor de tweede keer in acht dagen het zegegebaar maken.
Foto BELGAIMAGE Na winst in de Ronde van Wallonië mocht Tom Boonen zondag in Londen voor de tweede keer in acht dagen het zegegebaar maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium