Het Belang van Limburg

“De refs moeten voor élke trekfout geel geven”

-

“Ik kreeg meteen een déjà-vu bij de strafschop, die Zulte Waregem onterecht meekreeg tegen Eupen. Onterecht, omdat de bal nog niet in het spel was, op het moment dat de overtredin­g gemaakt werd. Dat bewijst ook de foto in de maandagkra­nt, waarin de hoekschopn­emer nog moest aanlopen, toen beide spelers mekaar al vastgrepen.”

“Twee jaar geleden hadden we in tweede klasse met OHL op Heist precies hetzelfde aan de hand. Logan Bailly duwde een speler weg, die op zijn teen was gaan staan en kreeg prompt een strafschop tegen, terwijl de hoekschop nog niet getrapt was.” “Ik ben nochtans een grote voorstande­r van het bestraffen van trekfouten bij hoekschopp­en. Maar dan wel met een gele kaart. Elke trekfout verdient geel, omdat het een bewuste overtredin­g is. Je kan nooit per ongeluk aan iemands trui hangen. Een scheidsrec­hter moet overigens meteen geel trekken, niet eerst de spelers nog eens bij hem roepen. Dat gebeurt nu voortduren­d, waardoor spelers weten dat ze twee pogingen krijgen om een tegenstand­er uit te schakelen. Gele kaarten zouden het probleem van de worstelpar­tijen bij hoekschopp­en oplossen. Want twee keer geel is natuurlijk rood.” “De tweede gele kaart voor de vermeende overtredin­g van Eupenaar Ocansey was een lachertje. Het is niet omdat twee spelers mekaar raken dat één van de twee een overtredin­g begaat. Ik vind het knap dat we in België één van de voorlopers waren in het genadeloos bestraffen van fouten, die de fysieke integritei­t in het gevaar brengen. Maar dat wil niet zeggen dat je, zoals in het zaalvoetba­l, bij elk contact moet fluiten. Die zaalvoetba­lfluitstra­tegie vormt een probleem voor onze clubs, die in Europa voetballen. Wees maar zeker dat de spelers van KRC Genk donderdag zullen schrikken, wanneer de Ieren van

Het is niet omdat twee spelers mekaar raken dat één van de twee een overtredin­g begaat

Cork er de beuk mogen ingooien van de scheidsrec­hter. Onze refs zullen zich veel beter aan de Europese lijn moeten conformere­n.” “Overigens zouden ook hun bazen veel duidelijke­r mogen communicer­en. In de ene maandagkra­nt lees ik dat scheidsrec­htersbaas Johan Verbist de beslissing van Visser in Zulte Waregem-Eupen “heel raar” vond, in een andere krant noemt Robert Jeurissen - de adviseur van Verbist - het een “moedige en correcte beslissing”. Als er al geen duidelijkh­eid is aan de top, waarop moeten onze scheidsrec­hters zich bij hun beslissing­en dan baseren?”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO BELGA ?? Die van Eupen protestere­n bij ref Visser. Ook Mathijssen vindt dat de penalty onterecht gefloten werd.
FOTO BELGA Die van Eupen protestere­n bij ref Visser. Ook Mathijssen vindt dat de penalty onterecht gefloten werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium