Het Belang van Limburg

“Getraind met Messi en Zlatan”

Cristian Ceballos (ex-Barça/ex-Tottenham) wil bij STVV carrière weer lancerence­ren

- Roger Cox

Als jong broekie kreeg hij voetballes van Ronaldinho. In zijn latere tienerjare­n trainde hij bij Barcelona enkele keren met Messi. Bij de Spurs leerde hij Vertonghen, Chadli en Dembélé kennen. Toch moet zijn carrière op z’n 23ste nog uit de startblokk­en schieten. STVV moet zijn springplan­k worden. Maak kennis met Cristian Ceballos. “Ik weet intussen al dat Genk de aartsvijan­d is.” Vertel eens, Cristian, hoe komt iemand uit Santander op z’n 11de terecht bij Barcelona?

“Heel simpel. Ik voetbalde bij een kleine club in de buurt van Santander. Op een bepaalde dag werd ik daar opgemerkt door een scout van Barça. Ik kon een opleiding krijgen in La Masia, de jeugdacade­mie. Tja, zo’n kans krijg je niet elke dag. Pa, ma, mijn broer, mijn zus en ikzelf verhuisden dus naar een appartemen­t in Barelona, dat ons ter beschikkin­g werd gesteld door de club.”

Het begin van een droom.

“Bij de U12 werd ik op een prestigieu­s tornooi verkozen tot beste speler. Natuurlijk begin je dan te dromen van een grote carrière. Maar tussen droom en werkelijkh­eid... Ik heb zeven jaar rondgelope­n in Barcelona. Ik heb er in de jeugd getraind met de broers Rafinha en Thiago, met Bartra, met Sergi Roberto. “

Maar zij wisten wel door te breken. Voor jou lukte dat niet.

“Ik haalde de B-ploeg. Ik mocht zelfs een aantal keren meetrainen met de grote jongens. Een unieke ervaring, trainen met Messi, met Zlatan. Maar zelf geraakte ik helaas niet zo ver. Op een zekere dag kwam er aan de top van de club een bestuurswi­jziging. Daarna kreeg ik de raad om elders mijn geluk te beproeven.”

Je belandde bij Tottenham. Geen slechte keus.

“Absoluut niet. Harry Redknapp was er toen coach. Hij had het wel voor mij. Maar zes maanden later werd hij ontslagen en kwam Villas-Boas. Vanaf dat ogenblik verdween ik uit beeld.”

Je werd uitgeleend aan het Portugese Arouca.

“Een leerrijk jaar. Ik speelde meer dan 20 matchen in de Portugese eerste klasse. Tegen Porto, tegen Benfica. Daar heb ik veel van opgestoken.”

Je keerde nadien terug naar de Spurs. Maar de doorbraak kwam er niet.

“Neen. Ik leerde er in dat seizoen wel Vertonghen, Dembélé en Chadli kennen. Stuk voor stuk schitteren­de voetballer­s.”

De volgende stap was Charlton Athletic. De Engelse tweede klasse.

“De start daar was aardig. Ik kwam zeven keer in actie onder Guy Luzon. Maar die kreeg al snel zijn ontslag en werd opgeel opgevolgd door eerst Karel Fraeye en later Jose Riga. a. Onder hen kreeg ik weinig g speelgeleg­enheid. Ik herinner me één wedstrijd in de FA Cup onder Karelel Fraeye. Maar dat was het dan ook. Dat had deels te maken met een hardnekkig­e blessure die me zes maanden deed verliezen. Ik had constant pijn maar niemand vond de oorzaak. Pas later r bleek dat ik een barstje had in n mijn kuitbeen. Dat had de medische staf over het hoofd gezien.”

Die blessure is nu verleden tijd?

“Zeker en vast. Ik heb probleemlo­os- de hele voorbereid­ing - meegemaakt met Charlton. - Enkel de laatste weken n heb ik de oefenwedst­rijden aan n mij laten voorbijgaa­n, omdat t de onderhande­lingen met t STVV lopende waren en ik geen risico’s meer wilde nemen.”

Waarom verkoos je STVV boven clubs uit Portugal en Spanje?

“Omdat het verhaal van de trainer mij aansprak. Hij heeft mij uitgelegd dat hij aanvallend voetbal wil brengen. Dat past perfect in mijn kraam. Ik ben opgeleid als een nummer 10 maar ik kan ook op beide flanken spelen.”

Volgens Karel Fraeye en Jose Riga is het kunstgras van Stayen in je voordeel.

“Dat zal nog moeten blijken. Het is mijn eerste kennismaki­ng met een synthetisc­h veld. Maar voor iemand met een goeie techniek is zo’n kunstgrasm­at zeker geen nadeel.”

De Jupiler League is een stugge competitie. Het gaat er behoorlijk fysiek aan toe.

“Daar zie ik geen graten in. Ik heb in Engeland gezeten en een jaar in Portugal. Dat zijn ook harde competitie­s. Fysiek ben ik in orde. De trainer kan zaterdag al een beroep op me doen, als hij wil.”

Je was aanwezig bij STVV-Lokeren. Tevreden over wat je zag?

“Ik vond STVV goed voetbal brengen. Het had meer kansen dan Lokeren en won verdiend.”

Je kent hier ook al een aantal spelers.

“Ik heb met Arouca nog tegen Ruben Fernandes gespeeld. Hij was toen bij Estoril. Ook Jorge Pulido en Djené ken ik van in Spanje. Maar tegen hen heb ik nooit gevoetbald.”

Zaterdag volgt Standard.

“En daarna Anderlecht. Ook in Spanje keek ik wel eens naar wedstrijde­n van de Belgische competitie. Ik weet dus dat Anderlecht, Standard en Club Brugge topclubs zijn.”

En KRC Genk?

“Dat is de aartsvijan­d, hebben ze me al duidelijk gemaakt.”

Redknapp had het bij Tottenham voor mij, maar toen Villas-Boas kwam, was het voorbij

Cristian Ceballos

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Ceballos viert een goal met Gareth Bale, nog samen bij Tottenham in 2013.
Foto PHOTO NEWS Ceballos viert een goal met Gareth Bale, nog samen bij Tottenham in 2013.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium