Het Belang van Limburg

Waarom wordt Ferrera geviseerd?

Reconstruc­tie van interne strijd tussen coach en Daniël Van Buyten

-

Het is al langer een publiek geheim dat de stoel van Yannick Ferrera wankelt en dat Daniel Van Buyten daar voor iets tussen zit. Het is een situatie die al maanden sluimert, maar onduidelij­k is wat de 35-jarige trainer van de Rouches precies verweten wordt. Een reconstruc­tie. “Men is in Standard blijkbaar ook al erg snel vergeten dat Ferrera de beker gewonnen heeft.” Het zijn de woorden van onze huisanalis­t Stef Wijnants in de krant van gisteren. De Standard-trainer kan op veel steun rekenen vanuit allerhande hoeken, maar uit zijn eigen directie – meer bepaald clubadvise­ur Daniel Van Buyten – komt vooral tegenwind. Nochtans was Van Buyten bij Ferrera’s aanstellin­g in september 2015 enthousias­t over de jonge trainer. Zo liet hij na een van de sollicitat­iegesprekk­en met Ferrera weten dat hij dingen van de Brusselaar had gehoord die hij voordien enkel uit de mond van Pep Guardiola had weten komen. De clubleidin­g liet verstaan dat het met Ferrera een project op lange termijn wilde aangaan, maar legde hem evenwel slechts voor twee seizoenen vast. Nadien was er dagelijks contact tussen Van Buyten en Ferrera. Ook toen die laatste startte met een 1 op 15 predikte men binnen de club rust en vertrouwen.

Yatabaré niet vervangen

En dat wierp zijn vruchten af. Standard begon weer punten te pakken en maakte indruk in de topmatchen tegen Anderlecht (1-0) en Club Brugge (2-0). In januari ging het echter weer mis. Standard liet sterkhoude­rs Knockaert en Yatabaré vertrekken. In de plaats kwamen via het netwerk van huismakela­ar Christophe Henrotay Maniatis en Boschilia, twee spelers die totaal niet in het spelsystee­m van de Rouches pasten en kampten met een tekort aan matchritme. De roep om vervanging voor Yatabaré viel in dovemansor­en, deels omdat men verblind was door eigen trots over het aantrekken van Victor Valdés, de vedettedoe­lman. Een 0 op 6 tegen STVV en Westerlo begin februari deed de relatie Ferrera-Van Buyten vervolgens helemaal omslaan. Plots was er nog amper sprake van contact tussen de twee. Na een 7 op 9 tegen Charleroi, Anderlecht en Gent gingen de Rouches kopje onder op KV Mechelen (4-0) met het missen van PO1 als gevolg. Voor het eerst werd in de media bericht over een mogelijk ontslag van Ferrera. De bekerzege een week later tegen Club Brugge deed die berichten zelfs niet verstommen, maar de coach leek toch voldoende

tijd te hebben gekocht.

Henrotay

Het gonsde de hele zomer geruchten over een vertrek van Ferrera, maar de Brusselse trainer bleef toch aan omdat hij beschermin­g genoot van enkele belangrijk­e pionnen binnen de club. Toch is zijn situatie aan het begin van dit seizoen uiterst precair. Maar wat wordt de trainer nu precies verweten? Zijn people management is niet wat het moet zijn, wordt her en der geopperd. Zo was er voor Nieuwjaar een ruzie met Mohamed Yattara en een incident met Anthony Knockaert in een oefenduel, maar nooit kreeg hij daar binnenskam­ers verwijten of advies over. En zo lijkt de reden voor Van Buytens aversie jegens Ferrera eerder bij extrasport­ieve redenen te zoeken. Ferrera opteert namelijk niet voor Henrotay als makelaar. Het is geen geheim dat jeugdspele­rs best in zee gaan met Henrotay om kansen te krijgen bij Standard. Zo gaf Oostende-aanwinst Nany Dimata afgelopen weekend nog aan dat hij mocht blijven op Sclessin… als hij Henrotay zou aannemen als zijn manager. In elk geval verhoogt de huidige situatie ook de druk op de spelersgro­ep en de technische staf zienderoge­n. Bovendien doet het feit dat alom bekend is dat Ferrera geen inspraak heeft in de inkomende transfers zijn machtsposi­tie binnen de spelersgro­ep allesbehal­ve goed.

Het is geen geheim dat jeugdspele­rs best in zee gaan met Henrotay om kansen te krijgen bij Standard

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium