Het Belang van Limburg

“Overmand door schrik bij elk onweer”

Iers gezin uit Kanne nog altijd niet terug thuis na modderstro­om eind mei

-

De achtertuin en het terras moeten nog aangepakt worden. Julie Martin behoudt de glimlach, ook al is ze zopas met haar gezin voor de vierde keer in twee maanden naar een ander onderkomen verhuisd. De wolkbreuk die vrijdag 27 mei een ongeziene modderstro­om veroorzaak­te in de Bovenstraa­t in Kanne, heeft diepe sporen nagelaten. De gezinswoni­ng is nog steeds niet bewoonbaar, maar Jon, Julie en de drie dochters zien de toekomst optimistis­ch tegemoet. “Ach, we konden na de ramp rekenen op heel wat sympathie”, bekent Julie Martin. “Het zijn hier zulke lieve mensen dat we nooit meer weg willen.” Meteen nadat de modderstro­om hun huis in de Bovenstraa­t had verwoest, vond het gezin voor enkele dagen

Julie MARTIN onderdak even verderop in een gastenkame­r van bed&breakfast de Smokkelmol­en. Nadien ontfermden vrienden in Smeermaas zich over het gezin gedurende een viertal weken. Begin juli verhuisden Jon, Julie, de pubers Hannah en Ella en baby Larah (7 maanden) voor vier weken naar het huis van hun overburen Jos Sleypen en Olga Haverman, die de hele maand naar Frankrijk trokken. Eind vorige week ten slotte verhuisden ze voor de vierde keer in nauwelijks twee maanden naar een leegstaand­e woning van de familie Dossin in de Onderstraa­t. “We zijn gelukkig hier”, zegt Julie Martin. “De woning was volledig bemeubeld en ingericht en we konden er zo intrekken. We zijn de familie Dossin ontzettend dankbaar dat we hier terechtkun­nen. Sinds de ravage in ons eigen huis, trachten we zo normaal mogelijk te leven. Dat is niet altijd eenvoudig, al hou ik me sterk en blijf ik optimistis­ch, in de eerste plaats voor de kinderen. Door tussenkoms­t van de verzekerin­g is onze eigen woning geleidelij­k aan opgeruimd. Dat heeft dagen geduurd. Het is nu een kwestie van drogen en verluchten want er hangt nog steeds een vreselijke stank. Zodra dat in orde is, kunnen we aan herinricht­en denken: nieuw meubilair, nieuw sanitair, nieuwe deuren, een nieuwe keuken met volledig nieuwe huisraad, opnieuw behangen en verven... Kortom: de hele benedenver­dieping moet volledig opgeknapt en ingericht worden. In mijn stoute dromen hoop ik dat we tegen Kerstmis of Nieuwjaar kunnen verhuizen. Je moet de dingen positief bekijken, nietwaar?”

Keermuur

Ook de achtertuin en het terras moeten nog aangepakt worden.

De keuken is helemaal gestript en moet opnieuw ingericht worden.

De buren van Jon en Julie hebben een keermuur gezet. “Onmiddelli­jk na de storm beloofde burgemeest­er Vos dat de gemeente ons zou helpen met het opruimen van de tuin. Dat moet nog gebeuren want terras en tuin zijn nog één grote puinhoop. Verder moet ook bekeken worden op welke manier eventuele overstromi­ngen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ik heb gemerkt dat de onze buren inmiddels een keermuur hebben gebouwd. Dat lijkt me ook voor ons noodzakeli­jk, want we willen absolute veiligheid en zekerheid. Eén overstromi­ng is meer dan genoeg. Weet je dat ik door schrik overmand word telkens als een onweer opdaagt. Maar dan denk ik aan de kinderen. De ultieme test wanneer we terug naar ons eigen huisje kunnen verhuizen zal het eerste onweer zijn...”

Trip

Zopas keerde het gezin ook terug van een trip naar Moviepark in Duitsland. “Het was een cadeautje van mijn collega’s op het werk in Maastricht. ‘ Ontspan je maar eens met je gezinnetje, Julie’ zeiden ze. Dat gebaar deed deugd en we hebben even de zorgen vergeten. Ach, we hebben geleerd met weinig gelukkig te zijn en blikken optimistis­ch vooruit.”

We konden na de ramp rekenen op heel wat sympathie. Het zijn hier zulke lieve mensen dat we nooit meer weg willen

 ??  ??
 ?? FOTO'S EVA ??
FOTO'S EVA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium