Het Belang van Limburg

“En nu maar hopen dat ik hem kan verstaan”

Erik Van Looy strikt ‘Bevergem’-fenomeen Freddy De Vadder voor ‘De Slimste Mens’

-

Erik Van Looy mag het grappen maken in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ voor één keer aan de profession­als overlaten: hij heeft twee stand-upcomedian­s vastgelegd voor het veertiende seizoen van zijn spelprogra­mma. Van Looy vermoedt dat conversere­n met het West-Vlaamse ‘Bevergem’-idool Freddy De Vadder moeilijker wordt dan met de Nederlands­e Belg Jan Jaap van der Wal.

VILVOORDE -

Na actrice Olga Leyers, Gilles Van Bouwel van het VIER-programma ‘De Mol’ en podiumbees­t Sam Gooris, zijn opnieuw twee namen van deelnemers voor ‘De Slimste Mens ter Wereld’ bekend. Met Freddy De Vadder (46) — echte naam: Bart Vanneste — haalt quizmaster Erik Van Looy een van de populairst­e komieken van het moment binnen. Toen De Vadder in 2015 een hype werd bij het brede publiek dankzij de Canvas-reeks ‘Bevergem’, was hij al vijftien jaar bezig om Vlaanderen te veroveren. De kenmerken van Freddy: een schuine blik, een wilde snor, een wit marcelleke en een zwaar West-Vlaams accent. Dankzij de serie ‘Bevergem’, bekroond met drie Televisies­terren en de Ha! van Humo, ging zijn bekendheid maal tien. De Vadder was blij met de erkenning en stak niet weg dat hij had moeten vechten voor bekendheid; in vijftien jaar carrière werd hij welgeteld één keer uitgenodig­d door een talkshow. “Dat ze me voorts niet zagen staan, begon me toch een beetje op de zenuwen te werken.” Freddy De Vadder zit op dit moment in het buitenland, waar hij aan zijn nieuwe voorstelli­ng ‘Freddy on Ice’ werkt. Die gaat einde oktober in première. Het is zijn zesde avondvulle­nde voorstelli­ng in het theater. Over de deelname van Freddy De Vadder aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ zegt Erik Van Looy alvast dat hij hoopt dat hij hem tijdens de opnames kan begrijpen: “Want naast mijn gehoor is ook mijn WestVlaams nogal slecht.”

Nieuwe Belg

Naast Freddy De Vadder mag ook zijn collega Jan Jaap van der Wal (36) stilaan de gespeciali­seerde weekbladen en Wikipedia beginnen uit te pluizen: ook hij doet mee aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’. In maart 2015 kwam de Nederlands­e stand-upcomedian voor het eerst wekelijks aanschuive­n bij Freek Braeckman en Tomas De Soete om in hun talkshow ‘Café Corsari’ zijn licht op ons land te laten schijnen. In mei raakte bekend dat Van der Wal twee maanden lang in Antwerpen ging wonen om Vlaanderen beter te leren kennen. Op die manier kon hij zich beter voorbereid­en op zijn nieuwe zaalshow ‘De Nieuwe Belg’, waarin hij zichzelf als een soort asielzoeke­r in België uitspeelde. Erik Van Looy hoeft zelf de grappen niet meer te maken. Hij strikte Freddy De Vadder (foto onder) en Jan Jaap van der Wal voor ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Jan Jaap van der Wal werd op die manier een halve Belg en belandde ook in programma’s als ‘Achter de Rug’ op VIER en ‘Advocaat van de Duivel’ op 2BE. De komiek, die in Nederland al jaren volle zalen trekt, komt dit najaar sowieso beslagen op het ijs: hij nam in 2014 deel aan ‘De Slimste Mens’, de Nederlands­e versie van ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Hij hield het maar liefst zeven aflevering­en vol. Geen enkele deelnemer haalde dat seizoen acht aflevering­en, maar van der Wal moest wel zeven anderen laten voorgaan omdat hij geen enkele aflevering had gewonnen. Freddy De Vadder.

 ?? Foto VIER ??
Foto VIER
 ?? FOTO GEERT
VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium