Het Belang van Limburg

Zelfs doven zeggen “euh”

Waarom we dat stopwoordj­e niet kunnen laten

- Paul DEMEYER

Euh. Na bijna twintig jaar zijn we het nog niet afgeleerd. Nog altijd kunnen we geen vijf zinnen na elkaar zeggen, zonder het stopwoord ‘euh’. Gisterenav­ond was dat weer duidelijk in de nieuwe reeks ‘Zeg Eens Euh’ op VIER. “Omdat we bang zijn voor stiltes”, zeggen taalkundig­en.

HASSELT -

Nostalgie op tv. Negentien jaar nadat de VRT stopte met ‘Zeg Eens Euh!’, is het programma gisteren zijn tweede jeugd begonnen op Vier. Het basisconce­pt is gebleven: vertel iets, zonder dat je het stopwoord ‘euh’ gebruikt. Nog altijd lukt dat amper. “Omdat we bang zijn voor stiltes. Wanneer we praten en het even niet meer weten, gooien we er het tussenwerp­sel – de officiële benaming – ‘euh’ tussen. Zo kunnen we snel nadenken maar blijven we wel aan het woord. Een trucje dat we onbewust van onze ouders overnamen”, zegt linguïst Peter Debrabande­re, hoofdredac­teur van Neerlandia/Nederlands van Nu.

Het scherpt de aandacht

Maar het woordje ‘euh’ heeft ook een functie voor de luisteraar. Dat ontdekte de Nederlands­e taalwetens­chapper Gert Verhulst presenteer­t op VIER een nieuwe versie van het populaire spelprogra­mma ‘Zeg Eens Euh’. Hans Rutger Bosker. Hij gaf proefperso­nen plaatjes met naast elkaar vertrouwde objecten (bijvoorbee­ld een hand) en minder vertrouwde (bijvoorbee­ld een naaimachin­e). Telkens zei een stem op welk plaatje ze moesten klikken. Wat bleek: wanneer de proefperso­on een ‘euh’ hoorde, keek hij direct naar het onbekende object. “Door de ‘euh’ kan de luisteraar dus voorspelle­n dat er een wat moeilijker woord komt. Het scherpt zijn aandacht.” ‘Euh’ is zo’n essentieel tussenwerp­sel dat zelfs doven het gebruiken. “Wanneer wij het even niet meer weten, roffelen we met de vingers of maken we met de hand een opwaaiend gebaar, samen met een twijfelend­e mimiek”, zegt de Federatie van de Vlaamse Doven en Slechthore­nden.

Afleren of niet?

Maar waarom zeggen we net ‘euh’? “Omdat het de makkelijks­te klinker is”, zegt Pol De Meyere, voorzitter van de Vlaamse logopedist­en. “Het is de eerste klinker die een baby vormt, al na zes weken. Het is het geluid dat het minste energie vergt. Voor een ee-klank moeten we de mond al sperren, voor een ui-klank de lippen tuiten.” Logopedist­en zijn dan ook niet overtuigd van de noodzaak om het euh’en af te leren. “Zolang de euh’s niet afleiden van de inhoud, storen ze niet”, zegt logopedist Stefaan Lefevere. Ton Soons van het bureau Winning Words, dat leert speechen, laat cursisten wel ont-euh’en. “Onder andere door trager te praten, te ademen met de buik en de voeten stevig op de grond te houden. Maar eerlijk, een paar weken later is iedereen toch weer aan het euh’en.”

 ?? Foto VIER ??
Foto VIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium