Het Belang van Limburg

Ahmet Koç vreest dat sp.a hem zal opofferen

- Liliana CASAGRANDE/Roger VANHOUDT

BERINGEN - Ahmet Koç moet vrijdag voor de commissie van de sp.a verschijne­n die zich zal uitspreken over zijn toekomst bij de partij. Maar Koç voelt zich sterk gesteund door andere sp.a-mandataris­sen van Turkse origine uit heel Vlaanderen, die het voor hem zullen opnemen. Gisteravon­d werd hij - met 15 anderen - bij de politie verwacht om meer uitleg te geven over zijn rol bij de rellen in Beringen in de nacht van de mislukte staatsgree­p in Turkije. “Het is me nogal een week”, zucht Koç.

Koç, ondervoorz­itter van de provincier­aad voor sp.a, is intussen bekend tot in Turkije: zijn verhaal werd door de Turkse staatsmedi­a opgepikt.“Diewarenvo­rigeweek in Beringen voor reportages over het Lucernacol­lege en hoorden datikopger­oepenwasdo­ordepoliti­e. Ik had dat inderdaad rondvertel­d omdat ik zo geschokt was over wat er in die uitnodigin­g stond: dat ik verdacht word van het beramen van een bomaanslag. Stel je voor. Dus wilde ik van de anderen weten of zij ook van dat soort zaken verdacht werden. Uiteraard ben ik niet zelf naar de pers gestapt met dat verhaal. Bij de 47 anderen die zijn verhoord, ging de klacht telkens over het verspreide­n van haatberich­ten via sociale media. Degene die mij beschuldig­d heeft van die bomaanslag, zal ik in elk geval aanklagen voorlaster­eneerroof.”Koçwastrou­wens niet de enige die gisteravon­d op vraag van het parket door de politie van Beringen werd verhoord: zo’n 15 mensen werden opgeroepen.

Commissie

Stemmenkan­on Koç wordt vrijdag ook door een sp.a-commissie gehoord. Daarvan is hij erg onder de indruk. “Ik vrees dat de sp.a me zal opofferen voor hun nieuwe ‘flinks’-discours. Ze zijn richting rechts aan het opschuiven: eerst verdedigt de partij het verbod op het onverdoofd slachten, dan hebben ze kritiek op Erdogan-aanhangers en nu ben ik aan de beurt. Maar ook de andere sp.a-mandataris­sen van Turkse afkomst pikken dit niet. Niet alleen die van Limburg, maar van heel Vlaanderen. Ze gaan me steunen.” Gisteravon­d werd bovendien een Facebookca­mpagne gestart door leden van de Turkse ge-meenschap om steun aan Koçte betuigen. “Trouwens, ik heb nog nooit eerder van die commissie gehoord. In de hele geschieden­is van de partij komt die nu voor het eerst samen of wat?” “Diecommiss­ieisweldeg­elijk al vaker samengekom­en”, reageert de woordvoerd­er van sp.a-voorzitter John Crombez. “Tot die samenkomt, doen we geen uitspraken over Koç.”

 ?? Foto RL ?? “Ik vrees dat de sp.a me zal opofferen voor hun nieuwe ‘flinks’-discours”, zegt Koç.
Foto RL “Ik vrees dat de sp.a me zal opofferen voor hun nieuwe ‘flinks’-discours”, zegt Koç.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium