Het Belang van Limburg

“Leren lezen dankzij iPad”

Zoontje (6) Karen Damen kan lezen en schrijven voor start eerste leerjaar

-

“Mijn zoon gaat in september naar het 1ste leerjaar, maar kan al lezen en schrijven. Dankjewel iPad en smartphone.” Deze opvallende tweet stuurde ex-K3’ster Karen Damen (41) gisteren de wereld in. “De iPad kan inderdaad een rol spelen”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Maar dat wil zeker niet zeggen: geef alle kinderen een tablet en ze kunnen lezen.”

HASSELT -

Karen Damen postte de tweet gisteren als reactie op de blog van MNM-presentato­r Tom De Cock (32), over hoe zijn dochter Jasmijn (2) al kon swipen voor ze op het potje ging. Vorige week postte Damen ook al een filmpje waarin haar zoontje Sky (6) een tekstje over Dory - de blauwe vis uit animatiefi­lm ‘Finding Dory’ - voorleest. “Je houdt van pret en avontuur en je hebt superveel energie”, leest hij de moeilijke woorden vlot voor. En dat terwijl Sky pas volgende week in het eerste leerjaar start.

Je moet je kind niet van de iPad weghouden, maar voorlezen blijft zéér goed voor de taalontwik­keling

Vroeger

Kunnen onze kinderen effectief sneller lezen en schrijven dankzij tablet en smartphone? “Het komt wel vaker voor dat het leesproces al gestart is voor een kind naar het eerste leerjaar gaat”, zegt kinderpsyc­hiater Lieve Swinnen. “Dat was vroeger ook al. Zo’n kind wordt gestimulee­rd van thuis uit: vroeger met boekjes, nu kan de iPad een hulpmiddel zijn. Het hangt er ook sterk van af of het kind al geïnteress­eerd is in taal. Niet alle kinderen hebben interesse, niet alle kinderen zijn op die leeftijd al rijp om te leren lezen. Ik denk niet dat de iPad daar veranderin­g in brengt.”

Boekjes

“De iPad kan een rol spelen, net zoals de omgeving en de aanleg van het kind een rol spelen”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere van de Gentse Arteveldeh­ogeschool. “Anderzijds waren er ook al kinderen die voor het eerste leerjaar konden lezen vóór de iPad er was. Er is een populaire app: De Letterscho­ol, waarmee kinderen de letters leren.

Pedro DE BRUYCKERE Pedagoog Arteveldeh­ogeschool Die app op zich leert je kind niet lezen. Ouders die telkens op de letters wijzen, of steeds s de de moeilijkph­et moeilijkhe­idsgraad van de opdrachten voor het kind verhogen, zijn eiesiet eigenlijk bezig met lesgeven. Dan is het niet de iPad die het kindnd leert lezen.” “Kinderen verschille­n ilun ook heel erg, hun interesses liggen uiteen.itist Als je het juist aanpakt, dan kanan een kind veel leren en met de iPad. Net zoals omet boekjes. Je Je moet je kind niet van de iPad d weghouden, maar voorlezen blijft zéér goed voor de taalontwik­keling.” “Het moet een én-én-én-verhaal blijven: beweging, spel en fantasie mogen niet ontbreken”, vindt Swinnen. “Als een kind alleen maar met schermpjes bezig is, worden de andere functies niet voldoende ontwikkeld. Onder de leeftijd van twee jaar kan je kinderen best weghouden van schermpjes. Eenmaal ze twee à drie jaar zijn, is een tablet zeker niet negatief, zolang hij met mate en niet net voor het slapengaan gebruikt wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium