Het Belang van Limburg

Groep Banken Champignon­s start weer op in Maaseik

- Guido CLOOSTERMA­NS

In de vestiging van de Nederlands­e groep Banken Champignon­s in Maaseik worden binnenkort weer champignon­s gekweekt. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten. Het gaat om een kleinschal­ige productie waar 20 tot 25 mensen aan het werk kunnen. Het bedrijf benadrukt dat er voor het zusterbedr­ijf in Bree niets verandert.

MAASEIK -

Na enkele maanden van stilte groeien er straks in de voormalige kwekerij Champignon­cultuur Jagersborg weer champignon­s. In april werden in de failliete kwekerij de laatste champignon­s geplukt. Sindsdien was het stil, hoewel topman Rob Banken van Banken Champignon­s, die eigenaar is van de gebouwen, toen al had laten uitschijne­n dat een herstart van de activiteit­en op termijn niet was uit te sluiten. Nu is het zover. Binnenkort gaat Banken in Maaseik van start met een kleinschal­ige paddenstoe­lenproduct­ie onder de bedrijfsna­am Paddenstoe­lenkwekeri­j Limburg. “Onze er dat zo’n 120. Vakbondsse­cretaris Johan Nelissen (ACV) is tevreden over de nieuwe tewerkstel­ling, maar blijft op zijn hoede. “De Nederlands­e champignon­roep heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze niet erg gesteld is op de loon- en arbeidsvoo­rwaarden die van toepassing zijn en op het overleg met vakbonden. Het zou mij niet verbazen als de nieuwe mensen aan minimumlon­en worden in dienst genomen en dat later werk van Bree naar Maaseik wordt verschoven. Waakzaamhe­id is dus geboden.” Volgens de oprichting­sakte van Na enkele maanden van stilte groeien er straks in de voormalige kwekerij de nieuwe vennootsch­ap is het Champignon­cultuur Jagersborg weer champignon­s. Banken Champignon­s zelf die instaat voor de exploitati­e. Voor het faillissem­ent was de exploitati­e uitbesteed aan een ander bedrijf. klanten hebben steeds meer behoefte aan een variatie van lekkere en gezonde paddenstoe­len welke regionaal geteeld zijn”, aldus het bedrijf. “Daarnaast biedt de kwekerij ons ruimte om te experiment­eren met allerlei nieuwe teelttechn­ieken in samenwerki­ng met technici en ontwikkela­ars.”

BreeChamp

Banken Champignon­s laat voorts ook weten dat de herstart in Maaseik geen invloed heeft op zusterbedr­ijf BreeChamp in Bree. Daar zou de productie gelijk blijven. De productie van kastanjech­ampignons zou zelfs worden uitgebreid. Volgens de oprichting­sakte van de nieuwe vennootsch­ap is het Banken Champignon­s zelf die instaat voor de exploitati­e. Voor het faillissem­ent was de exploitati­e uitbesteed aan een ander bedrijf.

Tewerkstel­ling

In eerste instantie kunnen in Maaseik 20 tot 25 mensen aan de slag. Voor het faillissem­ent waren

Turbulent

De champignon­kwekerij van Banken in Maaseik kent een turbulente geschieden­is. In 2014 kwam de exploitati­e in handen van de Nederlands­e champignon­kweker Verdellen. Eerder dit jaar zat het bedrijf echter in zware moeilijkhe­den. Een sociaal conflict was uiteindeli­jk de druppel die de emmer deed overlopen.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium