Het Belang van Limburg

Contador al meer dan minuut achter

Pieter Serry toont zich als Belg van de dag

-

Pieter Serry (rechts) in het gezelschap van de latere ritwinnaar Alexandre Geniez. Alberto Contador holt voorlopig achter de feiten aan. Na het tikje in de ploegentij­drit van zaterdag verloor hij nu opnieuw een kleine halve minuut. Na drie dagen Vuelta staat El Pistolero al 1’20” in het krijt bij Froome en Quintana. “Ik ben niet tevreden, maar het is verre van gedaan.” Nog geen twee volle kilometers zwaar bergop in een broeierig warm Galicië volstonden gisteren om de juiste waardeverh­oudingen te kennen onder de grote drie. De slotklim, de Miradór de Ezaro, leverde net als vier jaar geleden het verwachte espectacul­o. Toen hield Contador op deze moordende kuitenbijt­er - achter de rug van Joaquim Rodriguez - Froome af. Nu verstikte El Pistolero zich in zijn poging om de Movistars te volgen, die met Rubén Fernández, Alejandro Valverde en Nairo Quintana een coup pleegden. “Het was geen goede dag. Ik ben niet tevreden, maar het is hier verre van gedaan.” Dodelijk is het allemaal nog niet voor Contador, met nog negen aankomsten bergop. Maar enkele andere kandidaten voor de top tien mogen nu al een kruis trekken door hun Vuelta-ambities. Dan denken we aan Warren Barguil (opgave wegens luchtwegen­infectie), Steven Kruijswijk die zichzelf opblies (2’02”, “ik snap er niets van”), Tejay van Garderen (binnen op 7’55”) en Luis Angel ‘Superman’ Lopez, die 12’33” later binnenliep na een val.

Fernandez nieuwe leider

De nieuwe leider is Ruben Fernandez van Movistar. De Murciaan kreeg van de ploeg de vrijgeleid­e om de bonificati­eseconden te plukken en vierde dat alsof hij de etappe gewonnen had. “Ik wist dat er nog eentje voorop was, maar het werd me te machtig toen ze me vanuit de volgauto zeiden dat ik leider werd. Dag drie in mijn allereerst­e Vuelta en meteen al die mooie rode trui om het lijf.”

Serry in lange vlucht

De Belgische held van de dag was Pieter Serry, die mee was in de lange vlucht. Het resultaat bovenop Mirador de Ezaro was de prijs van de fair play en een heus zwart beest erbij. Precies 1.100 meter was de rotklim (met zelfs porties van 29 procent!) boven de Galicische Zee te hoog voor de OostVlamin­g van Patrick Lefevere, die vorige week nog bijtekende. Geparkeerd als hij was, werd hij nog overspoeld door dertig renners, onder wie eerste Belg Bart De Clercq (Lotto Soudal), die geruisloos twaalfde finishte. De dagzege ging naar Alexandre Geniez, een 28-jarige Zuid-Fransman uit Rodez die vorig jaar nog negende werd in de Giro en volgend seizoen ploegmaat wordt van de tandem Bakelants-Naesen bij AG2R-La Mondiale. Hij was de enige overblijve­r van een vlucht met zeven. Deze tweede Vueltaritz­ege van Geniez (die in de Giro nog opstapte na ruzie met zijn landgenoot Dupont) was zowat zijn afscheidsg­eschenk aan Marc Madiot, voor wie hij vijf seizoenen koerste. Serry had geen moeite om toe te geven dat het beste paard de haver kreeg. “Hij was sterker. Het is geen schande om zo te verliezen, toch?”

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium