Het Belang van Limburg

Grindbrug verdwijnt na 14 jaar

- Mark DREESEN

Aan de Steenweg naar As zijn de afbraakwer­ken gestart van de demontabel­e brug die in 2002 in gebruik werd genomen. Zaterdag verdwijnt de brug volledig en is de Steenweg naar As afgesloten voor alle verkeer. Aan de Steenweg naar As in Maasmechel­en zijn maandag de afbraakwer­ken gestart van een demontabel­e brug. De brug heeft veertien jaar dienst gedaan voor vrachtwage­ns tussen meerdere grindgroev­es. Nu de grindgroev­es uitgebagge­rd zijn en de gebieden heringeric­ht worden tot natuurgebi­eden, is de brug overbodig. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus is de Steenweg naar As, wegens afbraakwer­ken, afgesloten voor het verkeer. Er zijn omleidinge­n voorzien via Eisden en Lanklaar. In 2002 werd langs de Steenweg naar As een nieuw groot grindgebie­d aangesnede­n door de firma Bichterwee­rd. Uit veiligheid­soverwegin­gen werd over de Steenweg naar As een demontabel­e brug aangelegd. De bedoeling was dat dumpers en trucks vol grind vanuit de nieuw aangesnede­n groeve over de brug reden naar een kruispunt met de Steenweg naar As. Medewerker Pierre Venken: "Via dit kruispunt reden ook de vrachtwage­ns van andere grindbedri­jven zoals LBU, Gralex, Algri, Varenberg en SBS. De brug fungeerde als veilige oversteekp­laats tussen de Europalaan en de Jozef Smeetslaan in Maasmechel­en."

Onnodig

Op zaterdag 31 augustus 2002 werd de demontabel­e brug op één dag over de Steenweg naar As aangelegd. "Nu de brug goed haar dienst heeft gedaan en niet meer nodig is, breken we ze af", aldus Hans Houben van Bichterwee­rd. "Maandag is gestart met voorbereid­ende werken. De aanhechtin­gspunten van de pijlers in de grond worden vrijgemaak­t en de houten wanden rond de pijlers doen we ook al weg. De pijlers zitten vol grind en bladeren van de bomen. Verder is er een houten leuning die verhinderd­e dat afvallende stenen van vrachtwage­ns op de straat terecht kwamen. Ook de schroeven en bouten van de brug zoeken we op en reinigen we. De grote werkzaamhe­den zijn voor komende vrijdag en zaterdag. Vrijdag is maar één rijvak over de Steenweg naar As beschikbaa­r en zaterdag is de straat tussen Maasmechel­en en As helemaal afgesloten, ook voor fietsers. Het verkeer moet een omleiding volgen via het bedrijvent­errein Lanklaar en Eisden-Tuinwijk."

Demontabel

Net zoals in 2002 een reuzegrote kraan het 125 ton wegende brugdek op de pijlers aanbracht, zo zal zaterdag ook een kraan ingezet worden om het brugdek weer van de pijlers te halen. De kraan moet ook vier elementen van elk 25 ton van de brug halen. Als de brug over de Steenweg naar As verdwenen is zullen de metalen pijlers, de vangrails, veiligheid­sbergen (luchtkusse­ns rond de pijlers) en hellende bruglicham­en uit de grond weggehaald worden. De luchtkusse­ns werden in 2002 aangebrach­t rond de pijlers omdat de brug deels in een bocht stond en zware ongevallen vermeden zouden worden. De laatste afbraakwer­ken worden uitgevoerd vanaf maandag. Omdat deze werken uitgevoerd worden naast de Steenweg naar As, is er vanaf maandag weer verkeer tussen As en Maasmechel­en mogelijk. Hans Houben: "De demontabel­e brug zal niet opnieuw gebruikt worden in een ander grindgebie­d. De losse metalen gebinten zijn verkocht voor andere doeleinden."

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium