Het Belang van Limburg

Hasseltse afdeling zou niet passen in het Blauwe Boulevardp­roject

-

Patrouille­schip Libération ligt sinds kort in de Kampse kanaalkom in Leopoldsbu­rg. De volledige werking van het Limburgse Marine Kadettenko­rps wordt gecentrali­seerd in Leopoldsbu­rg. De Hasseltse afdeling werd immers na 32 jaar opgedoekt omdat de werking van de Marine Kadetten blijkbaar niet paste in het ruimtelijk­e ordeningsp­lan van de Blauwe Boulevard. In de Kampse kanaalkom in Leopoldsbu­rg ligt sinds kort het patrouille­schip Libération aangemeerd en als binnenkort de kleinere politieloo­dsboot MRB 25 hersteld is, zal ook die een vaste plaats krijgen in de kanaalkom. Het Koninklijk­e Marine Kadettenko­rps is een jeugdbeweg­ing die zich richt tot jongeren van 9 tot 21 jaar en hen naast de sociale vaardighed­en ook maritieme kennis bijbrengt. De werking wordt gesteund door Defensie, dat het budget laat kaderen in een rekruterin­gsbeleid. Met succes blijkbaar, want afdelingsc­ommandant Philippe Bouchet kent heel wat oud-cadetten die nadien kozen voor een job bij het leger of de politie. De cadetten komen om de 14 dagen op zaterdag naar Leopoldsbu­rg en krijgen een halve dag theorie die nadien in de praktijk wordt toegepast.

Afbrokkeli­ng

Tot voor enkele jaren had Limburg zowel in Hasselt als Leopoldsbu­rg een afdeling. “In het recente verleden telden we nog meer dan dertig leden, maar omdat we hen in Hasselt niet de nodige accommodat­ie konden geven, brokkelde het aantal stelselmat­ig af zodat we momenteel nog negen kadetten en vier kaderleden in onze rangen tellen. Ook Leopoldsbu­rg kende jarenlang een actief cadettenko­rps maar ook hier stierf het een stille dood. In onze zoektocht naar nieuwe toekomstmo­gelijkhede­n voor de Limburgse afdeling stuitten we op de kanaalkom van Leopoldsbu­rg. De plaatselij­ke jachtclub JKL vond het een prima voorstel en stelde meteen haar vergaderlo­kaal ter beschikkin­g voor onze theorieles­sen. De aanwezighe­id van de twee marinesche­pen gaf volgens het clubbestuu­r een meerwaarde aan de omgeving. Komt daarbij dat het garnizoen voor ons extra mogelijkhe­den biedt. Vergeet immers niet dat onze werking zich focust op alle componente­n van Defensie en dus niet enkel de zeemacht. Met onze collega’s uit de afdeling Geel hebben we de afspraak gemaakt dat we van mekaar geen leden gaan afsnoepen. Hopelijk bezorgt deze herstructu­rering onze werking een doorstart”.

Discipline

Commandant Philippe Bouchet uit Houthalen en zijn voorganger Jules Van Damme hebben ooit wel een rechtstree­kse band met Defensie gehad, maar nu werken ze als vrijwillig­ers. “Je kan niet wegsteken dat er in het korps nog steeds militaire discipline heerst, maar ik kan je verzekeren dat alles doorheen de jaren al sterk versoepeld is. Omdat de meesten al op jonge leeftijd aansluiten, vormt die discipline niet echt een probleem . Het hoort er nu een keer bij, net als het knopen leggen en het trossen gooien. Liefst van al varen ze zelfstandi­g uit met een Zodiak om een opdracht uit te voeren”, besluit de commandant.

 ?? FOTO SB ??
FOTO SB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium