Het Belang van Limburg

Genk wil ex-speler Susic (24) terughalen

24-jarige TINO-SVEN SUSIC (HAJDUK SPLIT) voetbalde al van zijn 15de tot 17de bij KRC Genk

- Marnik Geukens

Een nummer 10 met een puntgave techniek, zware linker en scorend vermogen, bovendien met de dubbele nationalit­eit. Zo ver waren we maandag met onze speurtocht naar de opvolger van Neeskens Kebano. Een Kroatische krant gooide dinsdagoch­tend de oplossing meteen op tafel: KRC Genk onderhande­lt met Hajduk Split over de transfer van de Bosnische Belg Tino-Sven Susic (24), de gracieuze middenveld­er die tussen zijn 15de en 17de voetbalde in de jeugdacade­mie van… KRC Genk. Wordt dit de (veel) goedkope(re) versie van de terugkeer van Paul Pogba naar Manchester United?. U weet wel: Pogba verliet vier jaar geleden Manchester United met een vrije transfer, omdat hij er onder Alex Ferguson niet in slaagde om het eerste elftal te halen. Hij keert nu terug naar Old Trafford, nadat aan Juventus een transferso­m van 105 miljoen moest worden betaald.

Vraagprijs: 3,5 miljoen

Wel, het lijkt er zo’n beetje op. Alleen was Tino-Sven Susic nog maar 17, toen hij na twee jaar KRC Genk verliet voor Standard. Waar hij - ondanks enkele interlands bij de Belgische nationale ploeg U18 - ook al niet kon doorbreken. Susic verkaste voor 50.000 euro naar Hajduk Split, waar hij zich verder ontwikkeld­e tot een makkelijk scorende strateeg. Met twaalf goals en vijf assists in 27 wedstrijde­n werd vorig seizoen zijn jaar van de doorbraak, ook in de huidige voorrondes van de Europa League was hij in vier wedstrijde­n al goed voor twee doelpunten en evenveel beslissend­e voorzetten. Hajduk maakt na een 2-1-nederlaag in de heenmatch tegen Maccabi Tel Aviv donderdag nog alle kans om zich donderdag voor de poules te plaatsen. Het heeft ongetwijfe­ld een invloed op de lopende onderhande­lingen met KRC Genk over een transfer van Susic. Die gesprekken werden vorige week opgestart in Zagreb, voor de heenmatch Lokomotiva­Genk in de Europa League. Racing was/is overigens niet de enige gegadigde, ook onder meer Anderlecht polste al naar Susic. De vraagprijs van 3,5 miljoen is voor iedereen een struikelbl­ok, verwacht wordt dat een deal mogelijk is voor iets meer dan de helft van dat bedrag. Hajduk heeft de centen nodig, Susic wil een volgende stap zetten in zijn carrière.

Stef Peeters

Genk lijkt hem daarbij een prima bestemming. Hij kende er twee mooie jaren. Pa Sead, ex-speler van Club Luik en RWDM, loodste hem van Visé naar Genk. Daar viel hij pas in extremis af, toen de stap naar de beloften moest worden gezet. De voorkeur ging op zijn positie in de lichting ’92 uit naar Stef Peeters (momenteel STVV), ook al iemand met een klare kijk en zware linker. Het voetbal zit duidelijk in de genen. Oom Safet Susic is immers de legende van PSG, die ook bondscoach was bij Bosnië-Herzegovin­a. Onder hem geraakte Tino-Sven aan acht A-caps, na zijn jeugdjaren koos hij immers voor de Bosnische nationale ploeg. Tino-Sven blijft wel voetbalbel­g, een extra troef voor een transfer, gezien je in eerste klasse elke wedstrijd minimaal zes (voetbal)Belgen op het wedstrijdb­lad moet hebben staan. Maar het is Peter Maes vooral te doen om de voetbalkwa­liteiten van Susic. Hij vroeg naar verluidt al langer om een middenveld­er met scorend vermogen en overzicht in de kleine ruimte. Altijd handig als er een muurtje moet worden gesloopt. Zijn gebrek aan snelheid, het grootste manco van Susic, wordt er bij genomen.

Tino-Sven heeft een dubbele nationalit­eit, een extra troef, want in eerste klasse moeten er elke wedstrijd minimaal zes (voetbal)Belgen op het wedstrijdb­lad staan

 ?? FOTO BELGA ?? Tino-Sven Susic.
FOTO BELGA Tino-Sven Susic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium