Het Belang van Limburg

“Deur toe of hij is weg!”

Poolse tolk steelt show bij kennismaki­ng met Lukasz Teodorczyk

-

“Noem me maar Teo.” Elke goeie spits is speciaal, dus zo ook Lukasz Teodorczyk (25). Anderlecht huurt de aanvaller van Dynamo Kiev (aankoopopt­ie 5 miljoen) en hij scoorde meteen drie keer in zijn eerste vier duels. Morgen tegen Slavia Praag (Heen: 0-3 voor Anderlecht) wil de Pool de lijn doortrekke­n. Dat vertelde hij in zijn eerste interview dat - mede door de vertaling - toch wel wat bizar was. Lukasz Teodorczyk geeft niet zo graag interviews, maar gisteren was de spits toch beschikbaa­r met Michel Thiry, de excentriek­e manager van Marcin Wasilewski, als tolk. Wat doet een mens als een speler niet graag praat? Beginnen met simpele vragen zoals Lukasz, is drie goals in vier duels je vaste gemiddelde? Daarop trekt Thiry grote ogen. “Hij is een spits. Goals maken is zijn job, maar ik vraag het hem.” Teodorczyk: “Vinden jullie het niet genoeg, misschien? Ik hoop dat het blijft duren. In welke stijl het team speelt, is minder belangrijk, zolang ik maar efficiënt blijf.” Gelukkig passeert Nicolas Frutos even. “Ha, daar zit de compleetst­e spits van Anderlecht sinds Frutos”, zegt de T3 lachend. Pas na aandringen verageert taalt Thiry het compliment. “Ik wist niet eens dat Frutos een aanvaller was”, stelt Teodorczyk. “Bij Kiev speelde ik wel met Mbokani. Vriendelij­k, zo’n compliment van Frutos, maar lof of kritiek raakt me niet.”

Twee benen gebroken

Poolse journalist­en moeten echt wel sensatiezo­ekers zijn, want zelfs bij een vraag als Waarom verliet je Kiev? neemt de scepsis toe. “Neen, niet door de politieke situatie in Oekraïne. Ik was er geen basisspele­r meer, maar dat kwam ook door een kuitbeenbr­euk.” Eindelijk een antwoord, maar dan wil iemand weten of die breuk hem belemmerde om nu bij een Europees topteam te zitten. De tolk slikt even. “Denk je dat twee beenbreuke­n positief zijn voor een voetballoo­pbaan, misschien?” re- Lukasz Teodorczyk maakt het ons toch ook een beetje simpel: “Noem me maar Teo.” Teodorczyk. “Vijf jaar geleden brak ik mijn rechterbee­n, vorig jaar mijn linker. Het vervelends­te was dat ik het EK miste, en ja, ook de interesse van topteams.” Dan maar eens polsen naar wat hij van België vindt. “Eindelijk een goeie vraag”, zucht de vertaler. Al is de respons is niet overweldig­end. “Een fysieke competitie. Niet echt technisch, maar wel leuk spel. Wat ik naast het voetbal doe? Bedoel je of ik naar de discotheek ga? Ik zit nog op hotel en mijn verloofde studeert in Warschau. Pas als ik hier een huis heb, zal ze vaker komen. Dat ik hier nu alleen ben, hoort erbij. Ik ga weleens wandelen.”

Chocoladek­oekje

We zeiden het al: surreëel. Dus stellen we zelf nog twee vragen. Wil Teodorczyk een bepaald aantal goals maken? Mitrovic zei indertijd: Ik scoor er 100. “Doe de deur toe of hij is weg!” zegt Thiry. “Een spits van 19 jaar zegt zoiets, een 25-jarige niet hé. Hoeveel wil je er maken, Lukasz?” “Ik bekijk het match per match.” Oké, laatste zet. Vond hij het fijn dat de RSCA-fans op Eupen Teo, Te-e-eooooo! zongen op de tonen van het reclamefil­mpje voor Leo? “Wil je nu echt dat ik hem een vraag stel over een chocoladek­oekje?” reageert Thiry. “Pfft.” “Ik heb het niet gehoord”, eindigt de spits. “Fijn, en iedereen mag me Teo noemen.” *** Anderlecht bood achteraf zijn excuses aan voor de “surrealist­ische vertaling”. Brabec staat nog op het verlanglij­stje - Fabrice N’Sakala is verhuurd -zonder aankoopopt­ie - aan het Turkse Alanyaspor en Anderlecht blijft zijn volledige loon betalen. Nu maken de Brusselaar­s werk van defensieve versterkin­g. Naast Nicolas Lombaerts staat ook de Tsjechisch­e verdediger Jakub Brabec (24) nog op de lijst. In juli bood RSCA al eens 2 miljoen, maar dat werd toen afgewezen en er werd gekozen voor Sebastien De Maio. Nu die weg is, hoopt de Tsjechisch­e internatio­nal - hij was op het EK - dat er een nieuw bod komt. Met Sparta Praag wil hij wel nog aantreden in de EL-kwalificat­ies tegen het Deense Sonderjysk­e, maar Brabec gaf wel al te kennen dat hij weg wil. Wat de middenveld­er betreft, blijft Markus Henriksen (AZ) twijfelen. De Roemeen Stanciu zou via een investerin­gsfonds naar de Premier League gaan. Het lijkt steeds minder waarschijn­lijk dat Sylla naar Wolves gaat.(

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium