Het Belang van Limburg

Vijf Limburgers naar Paralympic­s

-

Terwijl de laatste Belgische Olympische atleten terugkeerd­en uit Rio, zijn de Paralympis­che atleten zondagavon­d in het Rio House in Oostende voorgestel­d. Onder de 29 atleten - verdeeld over acht sporten - zitten ook vijf Limburgers. Twee daarvan werden gisteren pas aan de selectie toegevoegd, na de definitiev­e uitsluitin­g van Rusland. Pieter Cilissen, een 38-jarige boccia-speler uit Tongeren, ging zondag in het Rio House op de foto met stadsgenot­e Liesbeth Mouha (beachvolle­ybal) en voormalig olympisch kampioene Ulla Werbrouck. Olympische medailles veroveren schept duidelijk een band. Dinsdag werd Cilissen - die lijdt aan een hersenverl­amming - uitgewuifd door het Tongerse stadsbestu­ur. Daarin liet zijn vader en begeleider Nico ontvallen dat een medaille opnieuw het doel is. Vier jaar geleden pakten ze samen ook al brons in Londen. Cilissen is een topper in het boccia met een zevende plaats op de wereldrang­lijst. Dit jaar werd hij ook al geëerd met de Nationale Trofee Victor Boin, een jaarlijkse prijs voor de meest verdienste­lijke atleet met een beperking van ons land.

Russen geweerd

Intussen heeft het Internatio­naal Sporttribu­naal TAS bevestigd dat de Russische atleten niet mogen deelnemen. Vreemd genoeg weigerde het IOC kort voor de Olympische Spelen nog om Rusland een algemene schorsing op te leggen, nadat de Canadese onderzoeke­r Richard McLaren een staatsgest­uurd dopingnetw­erk had blootgeleg­d.

Twee extra Limburgers

Door het wegvallen van de Russen mocht België vijf extra atleten afvaardige­n. Daarbij de Limburgers Yannick Vandeput (Houthalen-Helchteren, zwemmen) en Tim Celen (Ham, wielrennen, weg- en tijdrit).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium