Het Belang van Limburg

Toots Thielemans krijgt sobere uitvaart

-

De pastoor van Terhulpen is op retraite naar Rome en daarom zal de uitvaart van Toots Thielemans nu zaterdag om 11 uur worden geleid door een Dominicaan­se pater. “Die heeft ons gevraagd om er een sobere plechtighe­id van te maken en zeker geen concert”, zegt Toots’ manager Veerle van de Poel. “Daarom hebben we gekozen voor een korte plechtighe­id, met een uitgebalan­ceerde mix van tekst en muziek. Sober dus, ook al omdat dat hoort bij de bescheiden­heid van Toots Thielemans zelf.”

TERHULPEN -

Muziek moet er natuurlijk wel zijn. Jazz-grootheid Philip Catherine onderzoekt nog of hij zijn agenda kan vrijmaken. Dat een jazz-combo met de vaste muzikanten van Toots enkele nummers zal spelen, is al zeker. Er worden ook enkele nummers gedraaid zoals Toots ze zelf speelde. ‘Bluesette’ onder meer. “We hebben de keuze in zijn plaats moeten maken, want hij had niets voorbereid. Maar we weten wel wat hij zelf gekozen zou hebben”, zegt manager van de Poel.

Prins Laurent

De familie verwacht dat zowat 1.500 à 2.000 mensen de uitvaart zullen bijwonen. Te veel voor de relatief kleine Sint-Niklaasker­k in Terhulpen. Daarom komt er een groot scherm op het kerkplein. Een van de aanwezigen wordt prins Laurent, persoonlij­ke vriend van Toots. Volgens van de Poel was Toots Thielemans geen praktisere­nde katholiek. “Maar we hebben geregeld over geloof gesproken als we samen op reis waren en hij was ervan overtuigd dat er iets moest zijn na de dood. Hij was trouwens gedoopt. Doorzijnmo­eder,achterderu­gvan zijn socialisti­sche vader.”

Toots werd 94.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium