Het Belang van Limburg

Metaaldete­ctor mag Pukkelpopw­ei uitkammen

Vereniging op zoek naar kleingeld, juwelen en bierblikje­s

- Toon ROYACKERS

Het terrein van Pukkelpop wordt dit jaar grondig uitgekamd. Voor het eerst heeft de 'Nationale Vereniging van Detectorzo­ekers' (de NVD) immers de toestemmin­g gekregen om alles te doorzoeken. Met metaaldete­ctoren gaan de leden alle hoeken van de weide af op zoek naar kleingeld, barbecuema­teriaal of blikjes bier.

HASSELT -

Voorzitter Franco Berlingier­i uit Houthalen-Helchteren is een legende in het milieu van de metaaldete­ctoren. Binnenkort is hij zelfs te zien op National Geographic. “Ik doe dit al jaren en het blijft een enorm mooie hobby. Al een paar keer heb ik mijn slag mogen slaan op de Pukkelpopw­eide, maar voor het eerst mag nu mijn club afkomen. Met maximaal twintig liefhebber­s gaan we nu zaterdag alles aflopen. Of we rijk gaan worden? Dat denk ik niet,” lacht Franco. “Stel u daar niet te veel bij voor. Meestal rapen we voor twintig tot dertig euro aan kleingeld bij elkaar. Niet slecht, maar onze metaaldete­coren slurpen ook echt batterijen, hé. Dus als je alles optelt is het vooral een hobby.”

Vreemde voorwerpen

Gekke spullen worden ook bij de vleet gevonden. “Zo heb ik thuis wel een paar setjes handboeien liggen,” knipoogt Franco. “Maar ook flessen sterke drank, blikjes bier, veel tenten en barbecuest­ellen die zoals bekend worden achtergela­ten.

Franco Berlingier­i op zoek naar achtergebl­even voorwerpen op de Pukkelpopw­eide. Ja, het is me wel een puinhoop op die weide. De organisati­e heeft niets liever dan dat wij zo veel mogelijk meenemen, want uiteindeli­jk is dat minder opruimwerk voor hen. Maar we beperken ons vanzelfspr­ekend tot de meer waardevoll­e voorwerpen. Die geven we trouwens altijd eerst aan bij de afdeling ‘gevonden voorwerpen’,” benadrukt Franco. “Het gebeurt immers wel eens dat we plots kostbare juwelen tussen de grasspriet­jes boven halen. Vorig jaar nog vond ik zelf een gouden armbandje. Pas als de rechtmatig­e eigenaar niet gevonden wordt, mag de eerlijke vinder het houden. Een eerlijke verdienste

Franco BERLINGIER­I Voorzitter Nationale Vereniging

Detectorzo­ekers

voor al dat speurwerk, toch?”

Al 280 euro

Franco Berlingier­i en zijn team zijn ervaren zoekers. “We hebben ons gespeciali­seerd in festivalte­rrein, recreatied­omeinen en stranden. Archeologi­sche vondsten doen we niet, want daar zijn heel andere mensen voor. Deze zomer heb ik al voor 280 euro aan kleingeld bij elkaar gevonden. Niet slecht, hé? Zeker als je weet dat ik maar een paar keer ben kunnen gaan. Vooral Werchter was top dit jaar. Dat is typisch: als het de laatste dag van een festival slecht weer is, dan laten de jongeren veel meer spullen achter. Dan hebben wij natuurlijk meer buit. Maar ach, om rijk te worden moet je het echt niet doen. Het is gewoon heel spannend. Je weet nooit wat we dit jaar weer allemaal gaan vinden.”

De gemiddelde buit op een festivalte­rrein? Vooral kleingeld, condooms, handboeien en barbecues

 ?? FOTO TOON ROYACKERS
FOTO BELGA ?? Astrid en Bram.
FOTO TOON ROYACKERS FOTO BELGA Astrid en Bram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium