Het Belang van Limburg

“Cruciale match voor club en jonge groep”

Peter Maes beseft dat Europa League zegen kan zijn voor Genk

- Marnik Geukens

Belangrijk. Zelfs cruciaal. De termen waarmee ze in Genk vooruitbli­kken op de terugmatch in de play-offs van de Europa League, spreken voor zich. Racing moet thuis tegen de bescheiden, maar aartsgevaa­rlijke counterplo­eg Lokomotiva Zagreb een 2-2-uitgangspo­sitie over de meet kunnen sleuren. De inzet is veel groter dan vier miljoen euro, zes topmatchen in de Europa League moeten de club en de jonge groep sterker maken, beseft coach Peter Maes. Hij wil scoren, niet speculeren. “Thuis moeten we altijd ons eigen spel opdringen.”

Of dit de belangrijk­ste match is voor KRC Genk sinds hij aan het roer staat bij de Limburgse club? Peter Maes krijgt bij de start van de persconfer­entie, die elke Europese wedstrijd voorafgaat, meteen een pittige vraag voorgescho­teld. Hij heeft het antwoord prompt klaar, alsof hij op de vraag gerekend had. “Niet voor mij persoonlij­k. We hebben hier al veel sleutelmat­chen gehad. Maar misschien wel voor de club en zeker voor mijn jonge groep. Voor hen zal het seizoen er heel anders uitzien, als we de groepsfase halen. We zullen niet alleen meer wedstrijde­n spelen, het wordt ook een leerrijk en heel intensief programma.”

6-0

Leerrijk. Dat was ook de heenmatch, waarin Maes’ team vijftig minuten domineerde om daarna in minder dan tien minuten een 0-2-voorsprong en voortijdig­e kwalificat­ie weg te geven. “Meer nog, we zijn daarna nog twee tot drie keer goed weggekomen”, beseft Maes. “Want nog waren we niet geleerd na twee tegendoelp­unten, nog gaven we veel te veel ruimte weg. Ondanks de aanwijzing­en langs de lijn. (Haalt de schouders op) Ach, misschien roep ik wel te veel.” Ook al had Maes op voorhand getekend voor een 2-2 in Maksimir, toch hing er in de kleedkamer en het hotel een sfeer alsof er net met 6-0 was verloren. Eén week later zullen de twee gemaakte goals op verplaatsi­ng weer een stevige troost vormen. “Toch niet”, reageert de Genkse coach. “We mogen de manier waarop we alles weggaven niet vergeten. Ik heb het daar nog steeds moeilijk mee.” Gelukkig bewees de knalpresta­tie van zondag in Lokeren dat er toch lessen werden getrokken uit de uitschuive­r in Zagreb. Op Daknam bleef de bal wél vlot circuleren bij een voorsprong en werden de gelederen wel gesloten gehouden.

Daffy Duck

“We zetten stappen vooruit”, ervaart Maes. “Maar een garantie dat ons zoiets als in Zagreb niet meer overkomt, is er niet. Alleen is de kans procentuee­l kleiner. Maar dit blijft een jonge groep, die erg beïnvloedb­aar is. Zowel door een omwentelin­g in de match in positieve als eentje in negatieve zin. Een tegengoal heeft te vaak nog een te grote invloed op ons spel.” De 0-3 in Lokeren bracht natuurlijk positieve vibes naar de kleedkamer, waar gedold werd met de vertrekken­de Kebano en gelachen werd met Ally Samatta, toen die opdook in een pak met prints van Daffy Duck. En nog steeds gedroomd wordt van een match tegen Manchester United, Inter of Fiorentina.

Ballenrape­r Butler

Dromen mag van de trainer, die graag een extra portie vertrouwen in de groep ziet sijpelen, maar wel altijd op zijn hoede blijft voor verslappin­g. We staan te slàpen, brult hij, wanneer de eerste passes op de woensdagtr­aining van het C- naar B-veld zeilen. Waar zowaar Craig Butler, vader van Leon Bailey, zich nuttig maakt als ballenrape­r van dienst. In trainingsp­ak probeert hij indruk te maken met zijn - toegegeven - stevige linker.

Scoren

Iedereen weer wakker, het zal ook nodig zijn donderdaga­vond om 20 uur. Wanneer een 0-0 of 1-1 volstaat om door te stoten naar de groepsfase . “We gaan niet speculeren”, verzekert Peter Maes. “We mogen niet beginnen met die 2-2 in ons achterhoof­d. We spelen thuis en moeten proberen ons spel op te dringen. Die bal rond krijgen en vanuit de combinatie­s kansen creëren. Want we willen scoren, dat is altijd onze mindset.” “Zonder daarbij de deur open te zetten. Want ze zijn onvoorspel­baar, pijlsnel en dodelijk in de omschakeli­ng. Daar hadden we al voor de heenmatch voor gewaarschu­wd en dat hebben we donderdag ook aan den lijve ondervonde­n. We mogen ons vooral niet in slaap laten wiegen. Want dat was onze grootste fout in Zagreb. Bij 0-2 deed de thuisploeg nog steeds geen moeite om hoger te spelen, daarom dachten we dat het gelopen was. Met alle gevolgen van dien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium