Het Belang van Limburg

“Discipline, teamwork en agressivit­eit”

Wat kan Genk van Standard onder coach Jankovic verwachten?

- Bob Faesen

De Rouches haalden met Aleksandar Jankovic een nieuwe coach. Enkele dagen daarvoor kwam er nog een half dozijn nieuwe spelers binnenwaai­en. Wat voor Standard staat KRC Genk zondag eigenlijk te wachten? “Een met discipline, teamwork en veel agressivit­eit”, zegt Jankovic in zijn eerste pre-match persconfer­entie. Woorden die hij meer dan een keer zou herhalen. Yannick Ferrera kwam vorig jaar zowat op hetzelfde tijdstip binnen bij Standard als Aleksandar Sacha Jankovic nu. Toen noemde Ferrera zijn wittebrood­sweken een voorbereid­ingsperiod­e. Jankovic wil daar niet van spreken, maar een naam geeft hij zijn eerste weken niet. Nee, de Serviër kijkt enkel vooruit naar de volgende wedstrijd. En die is zondag: Genk thuis. “Een uitdaging, want het is een goede ploeg”, vindt de 44-jarige trainer. “Zowel individuee­l als collectief hebben ze kwaliteite­n, maar het is ook een ploeg die we kunnen kloppen. Dat moeten we met hard werken en discipline gaan doen. Champagnev­oetbal brengen is niet ons doel, winnen wel.” Is Jankovic zenuwachti­g voor zijn debuut in Luikse loondienst? “Dat niet, ik ervaar eerder ongeduld om eraan te beginnen. In mijn hoofd heb ik in gedachten wie waar zal spelen. Of de nieuwkomer­s kunnen starten? Nog niet allemaal zijn ze op punt. Los van het fysieke aspect zullen ze zich ook nog moeten aanpassen aan de Belgische competitie, die atletisch heel veeleisend is. Het belangrijk­ste is dat de spelers mentalitei­t tonen.”

Roteren

Buiten de geblesseer­de Kosanovic en de geschorste Scholz kan Jankovic kiezen uit maar liefst 31 spelers. Is die uitpuilend­e selectie eerder een luxeproble­em of eerder een last? “Het zal betekenen dat twee derde van de kleedkamer teleurgest­eld zal zijn zondag, maar ik wil met iedereen werken. We spelen veel matchen dit seizoen en de brede selectie kan ervoor zorgen dat we altijd fris staan. Ik kies mijn spelers in functie van de tegenstand­er. Nu trainden we met twintig man naar deze match toe. De overige gasten werkten apart. Wie dat zijn? Dat ga ik niet zeggen. Dat ze er nu niet bij zitten, wil niet zeggen dat ze er donderdag tegen Vigo ook niet bij zullen zijn. Iemand als Cissé keert pas net terug van blessure en Miya keerde later terug door interlandv­erplichtin­gen. Het belangrijk­ste is dat de spelers hard werken”, besluit de coach, die duidelijk voorstande­r is van een rotatiesys­teem.

Vader Jankovic

Weinig krasse uitspraken te noteren in Jankovic’ eerste pre-match persconfer­entie dus. Dit terwijl Jankovic in Servië vaak vergeleken wordt met Jose Mourinho en vader Dobrivoje Bobbi Jankovic, een van ’s lands bekendste voetbaljou­rnalisten. Een paradox? “Hij heeft nooit dezelfde carrière als mij nagestreef­d”, vertrouwt zijn vader ons lachend toe. “Ik heb zeven WK’s en vijf EK’s op mijn teller staan. Ik heb twee families: het voetbal en mijn eigen bloed. Sacha en ik spraken veel over voetbal, maar ik heb hem amper beïnvloed. Of ik hem heb geleerd hoe met de media om te gaan? Nee, niet echt. Hij voelde zich altijd op zijn gemak om voor veel volk te spreken.” Vader Jankovic weet wat zijn zoon in de Vurige Stede te wachten staat. “Een geweldige uitdaging. Standard is een grote club, maar kende de voorbije jaren turbulente tijden. Veel beweging qua spelers en coaches. Toch maak ik me geen zorgen omtrent Sacha. Hij zal slagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium